Najnovije

EMIL VLAJKI: Ubit će ga!

„Biti ili ne biti – pitanje je sad: Da li je ljudskog duha dostojnije Trpjeti pračke i strijele sudbine nasilne, Ili oružje dići na more muka I otporom ih sve zauvijek okončati?“ (Šekspir, Hamlet)

Danas je četvrtak, 23. prosinca 2021 godine. Nastavljam prevoditi jedan od mojih romana na francuski jer mi je obećano da će biti objavljen; bio bi to moj drugi roman objavljen u inozemstvu. Pokušavam da ne razmišljam o atmosferi u Bosni i Hercegovini koja odiše ratom i zločinima. Dodik svojim potezima neprekidno umanjuje ambicije muslimana/Bošnjaka da dobiju čitavu BiH. Centralizirana, sa građanskim principom: jedan čovjek – jedan glas, a ima ih više nego Srba i Hrvata zajedno, legalno bi ovladali svim institucijama.

Da bi dolio ulje na vatru, mađarski premijer Orban izražava sumnju da bi Europa ikada primila BiH, državu sa dva milijuna muslimana.

S druge strane, Komšić i DŽaferović, dva člana tročlanog Predsjedništva BiH, pozvali su na konzultacije bivše generale muslimanske Armije BiH.

Jučer, na konferenciji za štampu, reagirajući na činjenicu da je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv njega i najviših dužnosnika RS pod sumnjom da svojim postupcima ruše državni ustavnopravni poredak, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je to rezultat "harange koju vodi politički ološ iz Sarajeva". „Mi ćemo zabraniti rad Suda i Tužiteljstva BiH na teritoriju RS", kazao je Dodik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nazvao je u  četvrtak svog kolegu iz državnog vrha Milorada Dodika „razbojnikom".

„S razbojnikom (Dodikom) nećemo pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu s ustavom i zakonom u parlamentu Bosne i Hercegovine. Već sam jednom rekao, i ponovit ću to opet. Bolje da stranci Dodika - koji traži kruha preko pogače - zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo. Ako ga oni ne zaustave mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo. On je stavio na kocku mir u regiji i Europi. Mi se s NAŠOM (podvukao E.V.; bilo je: „našom“) državom nećemo kockati"

„Ako ga ONI (Europa, SAD, Velika Britanija) ne zaustave, MI nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo.“

Opet prijetnje ratom ili, možda, atentatom, ubojstvom? Pošto Komšić, iako Hrvat, faktički predstavlja muslimane/Bošnjake, prednost je na njihovoj strani. Ima ih dva milijuna nasuprot devetsto tisuća Srba i imaju tvornice oružja. Imaju i sto tisuća muslimanskih imigranata i pedeset tisuća bogatih muslimana s porodicama (sa više žena) koji potječu sa Bliskog istoka, a imaju svoja naselja u Federaciji. Očito, ne bi bilo teško uposliti imigrante da počnu izazivati incidente sa Srbima.

RS se mora riješiti Suda i Tužilaštva BiH kao i SIPA-e. Ako to ne uradi, pohapsit će sve živo, uključujući Dodika i Cvijanovićevu, predsjednicu RS. Ali, ako to uradi i stvori vlastiti pravni i sigurnosni sistem, to će de facto predstavljati odlučujući udarac, kako bi Dodik rekao, „političkom Sarajevu“. To je za RS mnogo važnije od stvaranja vlastite vojske. Drugim riječima, to je crvena linija koja se, u svijesti muslimana/Bošnjaka, ne smije prijeći, konkretan povod za oružana neprijateljstva.

Protivnicima Dodika koji su odlučni da započnu oružane sukobe - muslimanima/Bošnjacima, SAD, Velikoj Britaniji i NJemačkoj - preostaju dvije glavne opcije: njegovo fizičko eliminiranje, što bi za njih bilo najidealnije, i/ili okupacija Republike Srpske, uključujući Dodikovu eliminaciju. Tehnički, organizacija atentata na Dodika ne bi trebalo da bude veći problem prilikom njegovih dolazaka u federalno Sarajevo.

Međutim, ako Dodik u siječnju 2022. godine stvori neovisan pravni i sigurnosni sistem Republike Srpske, neće valjda biti lud da i dalje nastavi dolaziti na sjednice Predsjedništva BiH. Faktički, nepostojanje Predsjedništva BiH će značiti osamostaljenje RS i početak NATO agresije. S tim, da ovo otvaranje Pandorine kutije, skoro sigurno znači intervenciju Rusa, Hrvatske i Srbije.

Ipak, ako sve pođe „po planu“, te Dodik bude eliminiran atentatom ili ratom, svejedno, njegova koalicija će se raspasti, i neće biti onoga: „I nakon Dodika, Dodik“, kao što je već nedavno napisano od strane onih iz pozicije koji su ga, očito, već otpisali i pripremaju za „tranziciju“. Nesposobna opozicija će napokon doći na vlast na tenkovima NATO. NJenim sluganstvom, Hrvati i Srbi će postati „muslimansko cvijeće“, a muslimanski/Bošnjački povjesničari će, u duhu Orwela, početi pisati novu historiju „građanske“ (šerijatske) BiH. 

NAPOMENA. Da se prisjetimo. Kada je 1991. godine, pred sam rat, stvorena višestranačka vlast – SDA, HDZ, SDS --, Muslimani (sa veliko M, što je tada označavalo njihovu nacionalnost), nametnuli su parlamentu BiH neradne pauze za vrijeme dok su njihovi poslanici obavljali molitve!

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA