Najnovije

"Ako vojno udari na Donbas – Ukrajina može ostati bez državnosti"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je i Kijev i SAD i NATO da sukob u Donbasu ne treba rešavati vojnim sredstvima.

Pritom je izgovorio i ovo što ruski zvaničnici dosad nisu, bar ne javno i ovoliko direktno:

„U suprotnom će se postaviti pitanje ukrajinske državnosti. Kijev i Vašington su toga svesni“.

Prethodno je Peskov - u ime svog državnog vrha - neširenje NATO na istok, na teritoriju bivših sovjetskih republika, nazvao „pitanjem života i smrti za Rusiju“.

Ruski eksperti procenjuju da nacrt dva sporazuma koja je Moskva javno uručila Vašingtonu 15.12.2021. godine – a tiču se neširenja NATO i rusko-američkog međusobnog garantovanja bezbednosti - predstavlja prelomni trenutak u Hladnom ratu - 2.0.

Ukazuju da je Vladimir Putin doneo odluku da ispravi „grešku Gorbačova“, koji je SSSR, odnosno istorijsku Rusiju, izveo iz Hladnog rata- 1.0 bez potpisivanja mirovnog sporazuma koji bi poštovao njene crvene linije.

Snaga predloga je, naglašavaju, u njihovoj specifičnosti i javnosti. A da Putin dobro zna, iako nikad ne postoji stopostotna spremnost za rat, da dalje bi za Rusiju dalje povlačenje bilo bremenito zaposedanjem od strane NATO  ruskih istorijskih teritorija  depresijom kod većine Rusa, umornih od ponižavajućeg povlačenja.

Neki čak tvrde da je Putinov „ultimatum“ nadahnut istorijskim pokličem iz 1941. godine: „Rusija je velika, ali nema povlačenja jer je Moskva iza nas“.

Dominirajuće je mišljenje da je već - bez obzira na to šta će biti rezultat rusko-američkih pregovora - došlo do preokreta.

Neki moskovski komentatori Zapadu – manje ili više direktno – poručuju:

„Staljingrad, Kursk, Kijev, Varšava i Berlin su pred nama“.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA