Najnovije

"U slučaju veće krize na Kosovu – Vojska Srbije je spremna"

Najveće pretnje po bezbednost Srbije posledica su jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, a Vojska Srbije (VS) je u slučaju veće krizne situacije spremna da pruži pomoć Kforu kako bi se obezbedila sigurnost svih građana Pokrajine, izjavio je načelnih Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

"Situacija na Kosovu i Metohiji je s pravom u fokusu naših bezbednosnih službi. U obezbeđivanju administrativne linije VS sarađuje sa Kforom kog, u skladu s Rezolucijom 1244, prepoznajemo kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na KiM", izjavio je general Mojsilović u novogodišnjem intervjuu Večernjim Novostima.

Dodao je da je na nedavnom sastanku vrha VS, Ministarstva odbrane i čelnicima odbrambene industrije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dobijena podrška državnog vrha za petogodišnji plan opremanja Vojske.

"Ministartstvu odbrane je za 2022. godinu odobreno oko 136 milijardi dinara, od čega za opremanje više od 60 milijardi, za operativne troškove 30 milijardi dinara iza personalne troškove, koji će pokriti planirana povećanja plata više od 42 milijarde dinara", rekao je general Mojsilović.

Načelnik Generalštaba VS je naglasio da je izuzetno zadovoljna strukturom i visinom budžeta za narednu godinu, kao i projekcijama budžeta za 2023. i 2024. godinu.

On je rekao da će, prema planu opramanja VS, od domaće odbrambene industrije u narednom periodu biti nabavljena oklopna vozila točkaši, bespilotnim letelicama, streljačkim naoružanjem, artiljerijskim sistemima, zaštitnom balističkom opremom, maskirnom opremom i usavršenom municijom različitih kalibara.

Od oružja koje će biti nabavljeno iz izvoza, Mojsilović očekuje savremeni PVO sistem srednjeg dometa, protivoklopni sistem, bespilotne letelice, oklopna vozila točkaše visoke pokretljivosti, savremenu telekomunikacionu opremu, kao i nove količine vojnopolicijskih i motornih vozila specijalne namene, preneo je Tanjug.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA