Najnovije

"Vučić je očigledno lično dužan Rio Tintu!"

- Potpuni skandal je izjava Aleksandra Vučića da bi Srbija bila dužna da kompaniji Rio Tinto plati odštetu od milijardu evra ukoliko ne bi dobili dozvolu za eksploataciju litijuma. Pre svega, to nije istina pošto niti jedna država u svetu nije dužna da nekoj kompaniji izda dozvole za otvaranje rudnika dok god ne budu ispunjeni svi potrebni kriterijumi. U slučaju rudnika litijuma u dolini Jadra nisu ispunjeni ključni kriterijumi za dobijanje dozvola, a to su procene uticaja na životnu sredinu kao i saglasnost lokalne zajednice koja je u zoni eksploatacije - tvrdi Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

On svoj stav dokumentuje primerima iz Sveta.

- Primera radi, kompanija Tesla ima ozbiljne probleme sa realizacijom projekta izgradnje proizvodne hale za električne automobile nedaleko od Berlina, a jedan od razloga je i taj što ugrožavaju staništa zmija i guštera. Kako je Vučić toliko siguran da će Rio Tinto našim državnim organima dokazati da rudnik ne ugrožava recimo staništa zmija i guštera?! To bi mogao da bude jedan formalni razlog za odbijanje i ne bi bilo osnova za bilo kakvu tužbu protiv Srbije. Takođe, baš bih voleo da vidim bilo koju arbitražu koja bi u ovom vremenu u kojem dominiraju te tzv. „zelene teme“ osudila neku evropsku državu koja poštuje demokratsku volju svojih građana da ne žele da im životna sredina bude devastirana?! Tako da je drugi osnov za odbijanje Rio Tinta taj socijalni, a može se nabrojati još desetine formalnih razloga koji se nalaze u sudskim praksama u sudovima koji odlučuju o eventualnim nadoknadama šteta – kaže Parović.

On tvrdi da je očigledno problem sa time što je državni vrh Srbije dao garancije onima koji stoje iza kompanije Rio Tinto o tome da će sve dozvole sigurno biti izdate.

- Iz tog razloga Vučić svesnno daje izjave kako Rio Tinto ima prava da dobije odštetu od milijardu evra kako bi ta kompanija tu njegovu izjavu datu u funkciji predsednika Srbije mogla da koristi kao argument na sudu! Ovo građani treba da znaju kako bismo izbegli priče za malu decu. A ono što svi učesnici ove prevare moraju da znaju je to da ugovori koji su potpisani uz političku korupciju i prinudu stoje kao ništavni, tako da vlasnici Rio Tinta džaba korumpiraju i ucenjuju time Vučića i grupu kompletnih idiota. „DŽaba vam novci moji sinovci!“ . rekao je Parović.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA