Najnovije

"Invazija kreće u januaru, za napad spremno 94.000 vojnika"

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, u kojoj bi moglo da bude uključeno oko 94.300 vojnika, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Putin/Ukrajina (Foto: Kremlin.ru)

Govoreći pred parlamentom u Kijevu, Reznikov je rekao da je njegova procena vremena kada bi ruske snage mogle da „budu u spremnosti za eskalaciju“ prvi mesec sledeće godine i nazvao je navodnu vojnu invaziju „verovatnim scenarijem“.

Komentari ministra odbrane dolaze usred sve većeg straha od navodnog vojnog nagomilavanja na granici Rusije i Ukrajine. Sugestije o mogućem oružanom sukobu izneli su brojni zapadni mediji, uključujući američki "Si-Bi-Es", koji je izvestio da je verovatnoća vojnog upada sve veća „kako vreme postaje hladnije“.

„Sada postoji 41 taktička grupa veličine bataljona oko Ukrajine i na privremeno okupiranom Krimu“, rekao je Reznikov u parlamentu.

„Ukupan broj vojnika koji se može koristiti za eskalaciju na teritoriji Rusije, kao i na privremeno okupiranim teritorijama, trenutno se procenjuje na 94.300“, dodao je on.

Kremlj je dosljedno negirao da planira invaziju na Ukrajinu. Međutim, u četvrtak je sekretar za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov opisao „verovatnoću neprijateljstava“ u Donbasu kao „i dalje visoku“.

„Ovo nas posebno brine i brine“, rekao je on.

Istog dana, pomoćnik američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland upozorila je da će Moskvi biti uvedene sankcije bez presedana ako upotrebi svoju vojsku protiv Ukrajine.

„Odlučni smo u slanju poruke Moskvi da će, ako ponovo krene ka unutrašnjoj destabilizaciji Ukrajine ili upotrebi ove snage da uđe u zemlju, da će se suočiti sa ekonomskim merama visokog uticaja, kakve do sada nismo koristili, iz celog NATO-a“, rekla je ona.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA