Najnovije

Boško Obradović: Ovo je prekretnica - sa „Rio Tintom” treba da ode i Vučić

- Jučerašnji izlazak preko 100.000 građana na ulice više desetina gradova i opština širom Srbije, kao i podrška najvećeg sportiste sveta Novaka Đokovića ovom novom „događanju naroda”, predstavlja prekretnicu na srpskoj političkoj sceni - kaže lider Dveri Boško Obradović.

Obradović i Vučić (Foto: Jutjub)

On smatra da je poslata je više nego jasna poruka Vučićevoj vlasti da „Rio Tinto” neće proći i da prestanu da pokušavaju da na razne načine nameću dolazak ove po zlu čuvene strane multinacionalne kompanije koja gde god da je poslovala u svetu iza sebe je ostavljala ekološku i svaku drugu pustoš.

- Građani Srbije ne daju dedovinu i neće dozvoliti da im vlast ugrozi ekološku i zdravstvenu bezbednost. Vučić i njegovi ministri, pre svega Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, dokazani agenti stranog interesa u Vladi Srbije i lobisti za „Rio Tinto”, mogu da nastave da na tome insistiraju, ali to će biti njihov politički kraj. Na sve dosadašnje afere kriminala i korupcije u vrhu vlasti, ukidanja demokratije, nezavisnih institucija, slobode medija i poštenih izbora, ovo sa „Rio Tintom” je prelilo čašu i može im politički doći glave. To bi bilo i pošteno – da ova vlast ode istovremeno kad i „Rio Tinto” – kaže on.

Obradović tvrdi da je sadašnja vlast od Srbije napravila koloniju, o čemu svedoči rasprodaja preostalih prirodnih i privrednih bogatstava Srbije u vreme Vučićeve vladavine: RTB Bor (bakar i zlato), PKB (poljoprivredno zemljište i proizvodnja hrane), Aerodrom Beograd i preplaćeni radovi na velikim infrastrukturnim projektima koji se finansiraju iz stranih zajmova (saobraćaj), Komercijalna banka (domaće bankarsko tržište koga više nema)...

- Nakon što je zbog privilegovanja stranih kompanija u odnosu na domaće preduzetnike najpre doveden u pitanje domaći ekonomski razvoj, dodatno je ugrožena domaća privreda neodgovarajućom pomoću u vezi sa negativnim posledicama pandemije. Vrhunac ove katastrofalne ekonomske politike služenja stranim ekonomskim interesima desio sa režimskim lobiranjem za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji od strane „Rio Tinta”. Iako je tačno da je bivša vlast dala prve dozvole za istraživanje litijuma u Srbiji, sadašnji režim krije istinu da su upravo oni produžili te dozvole izdate u vreme prošlih vlasti kada su istekle u vreme njihove vlasti, kao i da su dali mnoge nove dozvole za istraživanja širom Srbije. Ono što je predstavljalo korak dalje u odnosu na prošlu vlast jesu pripreme za otvaranje rudnika litijuma u Loznici koje se očitavaju u donošenju prostornih planova, otkupu zemlje od lokalnog stanovništva i izgradnji saobraćajnica za potrebe rudnika, posebno imajući u vidu onaj skandal sa davanjem javnih ovlašćenja „Puteva Srbije” za izgradnju puta jednoj stranoj kompaniji. Dakle, Vučićeva vlast suštinski stoji iza dolaska „Rio Tinta” u Srbiju i nastojanja stranih korporacija da zaštite životnu sredinu u svojim državama, a od Srbije naprave deponiju i jalovište. Jer, kako drugačije objasniti da Nemci ne žele da rudare i iskopavaju litijum iako se u Nemačkoj nalaze najveća i najbogatija nalazišta litijuma u Evropi? – rekao je Obradović.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA