Najnovije

Dve decenije od postradanja i zločinačkoga umorstva Nebojše M. Krstića

O Vavedenju Presvete Bogorodice, u subotu 21. novembra (4. decembra) 2021. godine Gospodnje, navršilo se pune dve decenije od postradanja i zločinačkoga umorstva osnivača Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, Nebojše M. Krstića i njegovih saputnika i sapatnika, Milana Živkovića i Spomenke Đurić 

Foto: czipm.org

Kao i o svakoj dosadašnjoj godišnjici ovog tragičnog i, vaistinu, golgotopodobnog događaja, u poslednjih dvadeset godina, molitveno sabranje i molitveni spomen brata Nebojše savršen je na mestu njegovog počivališta u Nišu, ali i u beogradskom Hramu Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke u Košutnjaku, kao i drugde, širom Srpstva i rasejanja, gde žive mnogobrojni prijatelji i saradnici pokojnog Nebojše M. Krstića, čije je živote dotakao, obogatio i oplemenio svojom plamenom ljubavlju, dečačkom dobrotom, a staračkom mudrošću i nesalomivom voljom, te stamenim nepoklekom i neobičnom energijom.

Ovom prilikom, parastosom za pokoj viteške duše našeg dragog i nikad zaboravljenog brata i saborca Nebojše M. Krstića, načalstvovao je Prečasni jerej Vladimir Pražić, u prisustvu prijatelja pokojnog brata Nebojše i saradnika Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. Nakon savršenog molitvenog čina, sabranima se, prigodnim slovom, obratio sekretar Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, Časni đakon msr Hadži Nenad M. Jovanović, kao jedan od Nebojšinih najbližih saradnika i kao njegov prvi i višegodišnji naslednik na dužnosti rukovođenja Centrom, kojega je on osmislio i pokrenuo.

Govoreći o prisnopamjatnom bratu Nebojši, tom novom srpskom političaru sa Krstom, čiji živi primer, besmrtno delo i neprekinuto dvodecenijsko molitveno sećanje nastavljaju i još zadugo će okupljati nove i nove generacije srpskih svetosavskih nacionalista i monarhista, on je prisutne izvoleo upoznati i sa činjenicom da je ovogodišnji slavodobitnik najvišeg priznanja Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma – Memorijalne plakete ''Nebojša M. Krstić'' Nebojšin dragi prijatelj i dugogodišnji vredni saradnik i dobro poznati poslenik na delu svedočenja ideje pravoslavnog monarhizma - dr Vladimir Dimitrijević iz Čačka.

Po izvršenom svečanom činu investiture i uručenja Plakete i pripadajućeg joj Ukaza o odlikovanju, sabranom vernom narodu i poštovaocima Nebojšinog dela i saradnicima i dobroželateljima našeg Centra se obratio i sam uvaženi i nadaleko čuveni ovogodišnji slavodobitnik, koji se biranim i, na momente, veoma emotivnim rečima podsetio na godine svog rada i saradnje sa velikim pokojnikom, kao i na vrednosti i ideje, za koje su se zajednički borili i zalagali, a za koje je pokojni brat Nebojša položio i svoj mladi život.

Osim toga, zablagodarivši na visokom priznanju, dr Dimitrijević je i ovom prilikom prevazišao okvire uobičajenog i konvencionalnog komemorativnog govora i prostog izražavanja blagodarnosti na odlikovanju, nudeći sabranima i pregršt dragocenih duhovnih bisera iz riznice svojih širokih znanja i vrsne erudicije, koju on decenijama stavlja, upravo, u službu iskrenog i neodustajnog svedočenja vrednosti srpske pravoslavne monarhističke ideje, baš kao što je to činio i njegov, nikad zaboravljeni, prijatelj i saradnik, a naš besmrtni osnivač, Nebojša M. Krstić.

Izvor: czipm.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA