Najnovije

Moskva: Akcije američkog ratnog vazduhoplovstva i NATO-a iznad Crnog mora predstavljaju pretnju za civilnu avijaciju

Akcije američkog ratnog vazduhoplovstva i njihovih saveznika iz NATO-a iznad Crnog mora predstavljaju pretnju za civilnu avijaciju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U petak ujutro, putnički avion na putu iz Tel Aviva za Moskvu morao je da promeni kurs kako bi izbegao opasno približavanje sa američkim osmatračkim avionom. Avion NATO-a je presekao civilnu rutu i ​​nije odgovarao na zahteve službi vazdušnog saobraćaja.

"Ako je sada sprečena katastrofa u vazdušnom prostoru iznad otvorenih voda Crnog mora, to ne znači da SAD i NATO mogu da nastave da nekažnjeno rizikuju živote ljudi“, saopštila je Zaharova.

Ona je napomenula da je na ovoj ruti bio i malteški CL650, koji je leteo iz Sočija za Skoplje. Zbog delovanja Sjedinjenih Država, bilo je neophodno brzo promeniti pravce i visine leta civilnih aviona. Kako je istakla Zaharova, mere koje su preduzeli ruski kontrolori letenja osigurale su bezbedne letove iznad otvorenih voda Crnog mora.

„S obzirom da pomenuti letovi vojnih aviona bez radio veze nose rizike po bezbednost letova civilnih aviona u Crnomorskom regionu, ruske vazduhoplovne vlasti će diplomatskim kanalima inicirati protest“, zaključila je Zaharova.

SAD i njihovi saveznici iz NATO-a su u poslednje vreme značajno pojačali svoju vojnu aktivnost u Crnom moru. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, SAD pokušavaju da grupišu snage u blizini ruskih granica, a jedan od ciljeva Vašingtona je vojni razvoj Ukrajine. Sjedinjene Američke Države takođe proučavaju situaciju u slučaju vojnog rešenja sukoba u Donbasu, smatra Ministarstvo.

Izvor:Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA