Najnovije

Posle 16 godina izgubili Mojkovac: DPS u tri grada izgubio 2 500 glasova

Nakon 16 godina Demokratska partija socijalista je izgubila vlast u Mojkovcu. Značajno manje glasova imaju i na Cetinju, gdje se vlast može formirati i bez te partije, dok će nastaviti da vrše vlast u Petnjici, ali i tamo bilježe pad glasova. To je epilog jučerašnjih lokalnih izbora, iako je potpredsjednik te partije sinoć kazao, da je DPS potvrdio dominaciju.

Skup DPS (Foto: In4s)

Politički analitičar Miloš Bešić saopštio je za TVCG da je Demokratska partija socijalista (DPS) na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici izgubila ukupno oko 2.500 glasova, u odnosu na izbore iz avgusta 2020.

Ipak, kako navodi Bešić većina tih glasova nije otišla partijama aktuelne vlasti već SDP-u i bliskim strankama.

“Negativni trendovi po DPS ne donose profit sadašnjoj vlasti nego donose profit SDP-u i bliskim partijama”, kazao je Bešić.

On je naveo da je DPS u tri lokalne samouprave na izborima u avgustu 2020. imao ukupno 9.998 glasova. Na jučerašnjim izborima DPS je kumulativno u te tri opštine, kako je naveo Bešić, osvojio 7.424.

“Možemo reći da je to značajan pad i očito je da te kozmetičke promjene koje oni rade neće dati rezultate oni moraju nešto strateški da mijenjaju, ozbiljno”, poručio je Bešić.

„Pao Mojkovac“

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u Mojkovcu nakon 16 godina, a jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić najavio je da će vlast formirati sa „tradicionalnim koalicionim partnerima“.

Prema preliminarnim rezulatima, DPS je sa koalicionim partnerima Socijaldemokratama (SD) i Liberalnom partijom (LP) osvojio 14 mandata – četiri manje nego što je samostalno osvojio na lokalnim izborima 2017.

Koalicija Za budućnost Mojkovca, predvođena DF-om, osvojila je sedam mandata, Demokrate četiri, Ujedinjena Crna Gora, Grupa građana Ne damo Mojkovac i URA po dva.

Dva mandata manje na Cetinju

Demokratska partija socijalista (DPS) na Cetinju je osvojila 14 mandata, dva manje nego na prošlim izborima, i za formiranje vlasti će morati da traži koalicione partnere.

Da bi formirali novu vlast, potrebna im je podrška najmanje tri odbornika.

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila osam odborničkih mjesta, Građanski pokret URA četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, Socijaldemokrate (SD) – Liberalna partija (LP) jedan mandat, dok su Socijalistička narodna partija (SNP) i lista Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora ostale bez mandata. SNP je i na prethodnim lokalnim izborima ostao bez mandata.

U Petnjici nastavljaju da vrše vlast

Predsjednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković kazao je da je na 100 odsto prebrojanih glasačkih listića Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila 17 od 31 odborničkog mjesta i time sačuvala vlast.

”Stranka pravde i pomirenja osvojila je tri mandata, Socijaldemokratska partija jedan mandat, Socijaldemokrate dva mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, DPS 17 mandata, Demokrate dva mandata, SNP je bez mandata”, rekao je Duraković.

DPS će time u Petnjici nastaviti da vrši lokalnu vlast.

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA