Najnovije

ŠEŠELJ ZA RIA NOVOSTI: Bajden je pokušao da govori jezikom sile, ali onda ga je Putin presekao

Lider radikala komentarisao je virtuelni sastanak dvojice predsednika za rusku novinsku agenciju.

Vojislav Šešelj (Foto: SRS)

Američki predsednik DŽo Bajden je u razgovoru sa ruskim liderom Vladimirom Putinom pokušao da govori jezikom sile i da postavlja ultimatume, ali mu to nije uspelo, rekao je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj za rusku agenciju RIA Novosti.

Razgovor Putina i Bajdena održan je juče u formatu zatvorene video konferencije i trajao je oko dva sata.

- Dobro je da je do ovog razgovora uopšte došlo. Uz poruke iz administracija dva predsednika, pogledao sam i materijale stranih medija. Očigledno je da je Bajden ponovo pokušao da sa predsednikom Putinom govori jezikom sile i ultimatuma. Ali predsednik Putin mu je jasno stavio do znanja da se sa Rusijom ne može tako razgovarati - rekao je Šešelj.

- Sada je glavni problem pitanje Ukrajine. Amerikanci su prevarili bivšeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova obećanjem da se u slučaju raspada Varšavskog pakta NATO neće širiti na njenu teritoriju. Ova kolosalna laž je kasnije rezultirala u prijemu novonastalih država iz bivšeg SSSR-a, na primer baltičkih republika. Amerikanci i dalje pokušavaju, hoće da uključe Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju u NATO, rade na opkoljavanju Ruske Federacije - srpski političar rekao.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je, na sreću, toga potpuno svesna. "I uveren sam da to neće biti dozvoljeno", dodao je Šešelj.

- Dobro je da dva predsednika razgovaraju što češće. Naravno, ne treba da dođe do oružanog rešavanja sukoba. A Rusiju ne mogu uplašiti ekonomskim sankcijama, po mom mišljenju, ona je uspela da prethodne sankcije iskoristi kako bi organizovala proizvodnju na sopstvenoj teritoriji svih potrepština koje su uvožene sa Zapada - rekao je lider srpskih radikala.

Po njegovom mišljenju, ekonomske sankcije Zapada postale su šansa za ekonomski razvoj Rusije.

- Amerikanci su očigledno dezorijentisani. Oni shvataju da gube planetarnu hegemoniju i dominaciju. To ne mogu da postignu zbog Rusije i Kine, ali istovremeno nisu u stanju da postignu kvalitetan dogovor sa Rusima i Kinezima koji bi obezbedio dugoročnu stabilnost u svetu – rezimirao je Šešelj.

Izvor: Srbijadanas. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA