Najnovije

MILITARIZACIJA MESECA: Pentagon i NASA imaju zajednički plan, Rusija se oštro protivi

Pentagon bi mogao da postane mogući branilac budućih NASA-inih baza na Mesecu. OResori pojačavaju saradnju između civilnih i vojnih projekata usred spoljnih pretnji, navodi The Wall Street Journal pozivajući se na izvore.

Lunarna stanica (Ilustracija: Pixabay)

Napominje se da će se zaštita Pentagona proširiti i na američke komercijalne operacije za vađenje vode i minerala na Mesecu. Resori takođe planiraju da proučavaju region oko Meseca i produžavaju radni vek satelita. Mnogi detalji projekata su klasifikovani ili su u fazi izrade.

Kao što list naglašava, razlog takvom spoju napora bila je sve veća spoljna pretnja Moskve i Pekinga, čiji je cilj da izazove američke svemirske interese. To se naročito može učiniti protivsatelitskim oružjem, ometačima i drugim „potencijalno neprijateljskim tehnologijama“, kaže se u članku. Pentagon namerava da iskoristi civilnu stručnost da bi stekao prednost u ovom potencijalnom području ratovanja.

Prošlog oktobra, NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) potpisale su sporazum Artemis o zajedničkoj izgradnji lunarne orbitalne stanice Gejtvej. Dmitrij Rogozin, generalni direktor Roskosmosa, odbio je da potpiše sporazume, rekavši da su program Artemis i povezana lunarna stanica Gejtvej „američki orijentisani“.

Rogozin je rekao da su militarija Meseca i takva istraživanja na Zemljinom satelitu nedopustivi.

O kraju Amerike pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA