Najnovije

U The New York Times se pojavio plan: Evo kako da SAD zavladaju svetom

Americi je potrebna nova doktrina spoljne politike, a neki je već predlažu.

Ilustracija (Foto: Flickr)

Piše: Dmitrij Kosirev

Ne mnogo poznati kolumnista The New York Times Bret Stevens predložio je državnom sekretaru Entoni Blinkenu da disidente u drugim zemljama učini okosnicom cele američke spoljne politike. Naročito protiv režima koji su suviše moćni da bi bili srušeni vojnim sredstvima.

Naivno je čekati – uveren je Stivens - da „reformatori“ donesu prosperitet takvim zemljama i tako ih naprave istinskim proameričkim demokratijama.

A ako je tako, onda se svi sporazumi sa svim  Rusijama, Kinama, Iranima i drugima moraju postizati pod jednim uslovom - da oslobode svoje disidente. Da, čak i ako su sami sporazumi korisni Americi.

Odmah sledi lista disidenata iz različitih zemalja koja počinje, naravno, sa Aleksejnjm Navaljnim.

Za spiskom sledi ono što je kod Stivensa  je najbolje:  odgovor na pitanje – šta će Americi takva doktrina.

Jer, njegov odgovor je: ako to obezbedimo,  disidenti će doći na vlast u svojim zemljama, svrgavajući sve režime koji su nesimpatični Americi. Tako će cilj biti postignut.

Ova doktrina je dobra po svojoj iskrenosti. Ali, u čemu se ona razlikuje od neobjavljene spoljnopolitičke doktrine koje se držala vlast Donalda Trampa.

Tramp možda i jesu odstranili od Tvitera i Fejsbuka, ali Majkla Pompea nisu. On je poslednjih dana u Stejt departmanu napisao 30 tvitova samo o Kini!

To je pravo malo političko zaveštanje u kojem se naglašava da su Kinezi zlonamerno „pustili virus u svet“, objašnjava da se loše ponašaju i Južnom Kineskom moru.

Ali, vratimo se pokušaju totalne demonizacije ogromne nacije.

Pod Trampom su republikanci pokušali da stvore sliku totalitarne komunističke države - ugnjetavača Kineza i pretnje celom svetu.

Dakle: zašto to ne slediti?

Poslednje dane Pompea u Stejt departmanu obeležilo je i njegovo otkazivanje putovanja u Evropu, a mrski Kinezi nabacuju da Evropljani naprosto nisu želeli da vide Pompea.

Trampova diplomatija najviše je radila na tome da Evropu udalji od Kine: počev od napuštanja kineskih 5G tehnologija do opšteg smanjenja saradnje između EU i Kine.

Nije prošlo. EU i Kina su 30. decembra, nakon dugih pregovora, potpisale sporazum o budućim investicijama.

A upravo je objavljeno da je trgovina između EU i Kine u teškoj 2020. godini premašila 620 milijardi dolara (rast od 4,7% tokom godine), što je Kinu učinilo prvim trgovinskim partnerom Evropske unije!

Kina je 2020-te ostvarila 2,3 odsto ekonomskog rasta. U epidemijom devastiranom svetu. A neko je hteo da uništi Kinu ...

Ovo nije tek neuspeh Trampove spoljne politike, već - užasan neuspeh.

Što treba ispitati da bi se naučile lekcije za buduće generacije.

Ideja Trampove administracije nije bila sasvim nerazumna - američke industrije, koje su otišle u Kinu, moraju vratiti ako Sjedinjene Države žele da prežive.       

Tezu „Kinezi su užas i sa njima se ne može imati posla“ koristila je američka diplomatija u svim pravcima, ali je bila namenjena prvenstveno zapadnim državama. Sa porukom:  nikakvi poslovi sa diktaturom.

U Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemaljama – zbog uticaja Trampove vladavine – već formirala ili počela da se formira  ideologija modernog konzervativizma (patriotizam i primat nacionalne kulture i vrednosti, lični suverenitet itd.).

Nasuprot  bezumnoj levičarskoj ideji razaranja društava.

Sa Trampom ili bez njega, ova kristalizacija ideja daje Zapadu šansu za opstanak i zasluži poštovanje drugih civilizacija.

Da li se ono što je bilo pod Trampom preterano razlikuje od „oslanjanja na disidente“?

Generalno gledano: ne!

Obe doktrine su – doktrine laži i mržnje usmerene na uništavanje društava i država koje nisu po volji SAD.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA