Najnovije

HAOS KOD REPUBLIKANACA ZBOG TRAMPA: Bivši zvaničnici žele da formiraju novu stranku!

Desetine bivših republikanskih zvaničnika, koji smatraju da njihova stranka nije spremna da se suprotstavi bivšem predsedniku Donaldu Trampu i njegovim pokušajima da podrije američku demokratiju, pregovaraju o formiranju nove partije desnog centra, ili frakcije unutar Republikanske stranke, piše Rojters pozivajući se na četiri osobe uključene u takve razgovore.

Donald Tramp. (Foto: Flickr)

Diskusije u ranoj fazi uključuju više od 120 bivših republikanskih predstavnika u Kongresu, bivših zvaničnika u administracijama ranijih republikanskih predsednika kao i drugih visokopozicioniranih republikanaca. Kao ime za novu partiju dominira "Stranka integriteta" i "Stranka desnog centra", a ako odluka bude da se formira frakcija onda je izvesno da bi se ona zvala "Republikanci desnog centra", preneli su agenciji učesnici razgovora.

Oni su juče razgovarali o formiranju nove partije ili frakcije, koja bi se formirala na platformi "principijelnog konzervativizma", kao i na principima poštovanja Ustava i vladavine prava, ideje za koje su učesnici razgovora neveli Rojtersu da je Tramp izneverio.

Evan Makmalin, koji se kandidovao kao nezavisni kandidat na predsedničkim izborima 2016. godine, rekao je agenciji da je na „Zum“-u sa bivšim zvaničnicima zabrinutim zbog Trampovog vođenja republikanaca razgovarao o istupanju iz stranke i da je više od 40 odsto njih podržalo ideju o otcepljenju.

I još tri učesnika, koji su želeli da budu anonimni potvrdili su za Rojters da je nezadovljstvo kulminiralo Trampovim lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari i napadom na Kapitol 6. januara u kome je bilo ljudskih žrtava.

- Veliki deo Republikanske stranke je radikalizovan i preti američkoj demokratiji, ona se mora ponovo okrenuti i istini, razumu i utemeljiteljskim vrednostima ili mora postojati onda nešto novo - rekao je Makmalin agenciji.

Upitan o učesnicima diskusija u vezi treće stranke, Trampov portparol, DŽejson Miler, poručio je da su takvi gubitnici napustili Republikansku stranku kada su glasali za izbor DŽoa Bajdena, a Bela kuća još odgovorila na zahtev agencije za komentar.

Bajden uvodi sankcije i kaže da je obračun tek počeo, a SAD se tu neće zaustaviti! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA