Najnovije

SI UPOZORIO BAJDENA: Sukob Kine i Amerike bi bio katastrofalan za ceo svet!

Predsednik Kine Si Đinping, u razgovoru sa američkim liderom DŽozefom Bajdenom, izjavio je da bi sukob dve države predstavljao katastrofu za ceo svet.

Si Đinping. (Foto: ria.ru)

Prema rečima Sija, saradnja je jedini izbor u bilateralnim odnosima Pekinga i Vašingtona.

„Kinesko-američka saradnja odgovara kako SAD, Kini, tako i celom svetu. Sukob Kine i SAD bi sigurno bio katastrofalan za obe zemlje i za ceo svet“, prenosi Centralna televizija Kine reči Sija.

On je naglasio da, bez obzira na različite poglede na neka pitanja, strane treba da rešavaju nesuglasice na bazi uzajamnog poštovanja i da teže da izbegavaju pogrešne kalkulacije i osude.

Predsednik Kine je ukazao da Peking i Vašington treba da sarađuju u globalnoj borbi protiv pandemije, u oporavku svetske ekonomije, da podržavaju regionalni mir i stabilnost.

„U sadašnjoj situaciji, Kina i SAD, kao stalne članice SB UN imaju posebnu međunarodnu odgovornost i obavezu. Države treba da prate trendove, zajedno obezbeđuju mir i stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu, daju istorijski doprinos u osiguranju mira i stabilnosti u celom svetu“, zaključio je on.

Si je pozvao Vašington da poštuje ključne interese Kine i pokaže uzdržanost kada se tiče pitanja Tajvana, autonomne oblasti Sinđang i Hongkonga.

Ovo je bio prvi razgovor dva predsednika, nakon što je Bajden zvanično postao predsednik SAD.

Ruska i sirijska vojska u zajedničkoj akciji! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA