Najnovije

Turska državna TV objavila da će i Grčka, Krim i Bliski Istok do 2050. biti u sferi uticaja Ankare

Turski državni TV kanal TR1 objavio je mapu koja predviđa širenje sfere uticaja Ankare do 2050. godine.

Mapa (Foto: xerite)

Mapu je sačinio Stratfor, kojeg mnogi smatraju „privatnom CIA“.

Prema prognozi ugrađenoj u tu mapu, turski uticaj se u naredne tri decenije može proširiti na Bliski Istok - Irak, Siriju, Saudijsku Arabiju, UAE i Jemen. Takođe na Egipat i ostatak Severne Afrike.

Turske aspiracije u tom periodu obuhvataju navodno i Kipar, Grčku, Gruziju, Jermeniju, Azerbejdžan i Centralnu Aziju, uključujući delove tamošnjih bivših sovjetskih republika.

Ankara – tvrdi američka kompanija – želi da pod svoj uticaj dovede i Krim, Kuban, Kalmikiju, Astrahan i ruski severni Kavkaz.

Ali, za nas je najvažnije što se u Ankari ponovo na Balkan gleda kao na `slatki zalogaj`. Nezavisno od toga što na Stratforovoj mapi formalno nema ni Srbije, ni Crne Gore, Makedonije i BiH. Amerikanci ih nisu uključili samo zato što su sfera uticaja SAD i Nemačke, ali ih Turska, nema sumnje, nije izbacila iz svojih kombinacija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je nedavno da je tokom poslednjih pet godina povećao vojne rashode čak 11 puta.

Naglasio je da se – povodom pitanja koja se tiču odbrane i geostrateškog uticaj – neće konsultovati sa „međunarodnim partnerima“.

U Rusiji su zasad odreagovali na nivou izjava poslanika koji se bave spoljnom politikom.

Poručili su zvaničnoj Ankari: ne bacajte pogleda na teritoriju Rusije, ne samo na Krim. Zar ste zaboravili kako ste prolazili u ratovima sa Rusijom?!

Izvor: Fakti.org

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA