Najnovije

NIŠTA OD OPOZIVA? Propao plan duboke države da zauvek izbaci Trampa iz politike!

Bivši američki predsednik Donald Tramp mogao bi već danas da bude oslobođen krivice nakon procesa u Kongresu u kojem mu se sudi zato što su njegove pristalice posejale seme nasilja i haosa 6. januara.

Donald Tramp. (Foto: Flickr)

Senatori, u ulozi svedoka, sudija i porotnika, nastaviće u subotu u 10 sati po lokalnom vremenu proces bivšem predsedniku, mesec dana nakon optužbe da je "podsticao na pobunu".

Donald Tramp, jedini američki predsednik koji je dvaput podvrgnut procesu opoziva, ima dobre izglede da bude oslobođen krivice, kao i tokom prvog "impičmenta" pre godinu dana.

S obzirom na njegovu veliku popularnost na desnici, teško je verovati da će se 17 republikanskih senatora prikloniti pedesetorici demokrata i stvoriti dvotrećinsku većinu potrebnu da se Tramp proglasi krivim. Za Trampovu osudu treba da glasa 67 senatora i takva odluka bi mu onemogućila mogući ponovni izbor u budućnosti.

Trampu se sudi u američkom Senatu zbog njegovog zapaljivog govora u kojem je pristalice pozvao da "se pakleno bore" pre nego što su oni 6. januara nasilno ušli u Kongres i ugrozili zastupnike. U okršaju je poginulo pet osoba, među njima policajac.

U petak je predsednik SAD DŽo Bajden, koji je u klupama Senata proveo više od 35 godina, rekao da je nestrpljiv da videti šta će njegovi republikanski "prijatelji" učiniti, izrazivši nadu da će oni "preuzeti odgovornost".

Politička diskvalifikacija

Trampovi advokati su u petak iznosili obranu pošto je devet zastupnika demokrata proteklih dana iznosilo optužbe. Majkl van der Vin je rekao da je opoziv "nepravedni i neustavni čin političke osvete".

"Ova užasna zloupotreba Ustava samo dalje deli našu naciju kada bi trebalo da pokušavamo da se ujedinjujemo oko zajedničkih prioriteta. Poput svih drugih politički motivisanih lovova na veštice, koje je levica pokretala prethodne četiri godine, ovaj opoziv nema nikakve veze sa činjenicama, dokazima i interesima američkog naroda. Senat bi trebalo brzo i odlučno da ga odbaci", rekao je Van der Vin.

On je ocenio da "nijedna razumna osoba ne može ozbiljno da veruje da je predsednikov govor 6. januara bio podsticanje na nasilje ili pobunu" i da je Tramp "eksplicitno ohrabrivao prisutne da koriste svoja prava na miran i patriotski način".

Van der Vin je naveo da je cela premisa Trampovog obraćanja pristalicama bila da bi demokratski proces trebalo da teče u skladu sa zakonom i da to "nisu reči nekog ko podstiče nasilnu pobunu". Kako je rekao, proces opoziva "nema veze sa protivljenjem demokrata političkom nasilju, već njihovim pokušajima da diskvalifikuju političku opoziciju".

Đorđević pozvao Srbe da bojkotuju izbore na KiM! Više o tomeOVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA