Najnovije

AMERIKANCI PRIZNALI GREŠKU U SIRIJI I IRAKU: Rezultati analize vazdušnih napada

Analitičari RAND-a, američke korporacije koja radi za vladu SAD, priznali su da vazdušni napadi američkog vazduhoplovstva ubijaju civile u Iraku i Siriji i preporučili smanjenje civilnih žrtava u budućnosti. Takvi zaključci su predstavljeni u izveštaju organizacije.

F-35 (Foto: Pixabay)

RAND je objavio studiju na 500 stranica o „Vazdušnom ratu protiv Islamske države“. Rad je posvećen analizi delovanja vazduhoplovstva zapadne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u Siriji i Iraku u periodu od avgusta 2014. do marta 2019. godine (operacija Nepokolebljiva odlučnost).

„Američko ratno vazduhoplovstvo moraće da ograniči civilne žrtve i kolateralnu štetu u budućim vazdušnim operacijama, uključujući borbe sa ravnopravnim neprijateljema koje se mogu odvijati u gustim urbanim sredinama“, zaključuje se u izveštaju.

U dokumentu se napominje da nenavođene bombe treba koristiti samo u nenaseljenim mestima i mora se kupiti preciznija municija. Takođe je naznačeno da SAD treba da obuče više zemaljskih izviđača kako bi obezbedile ciljeve za vazduhoplovstvo.

Prema zvaničnim podacima zajedničke komande koalicije za leto 2019. godine, u vazdušnim udarima SAD i njihovih saveznika u Iraku i Siriji ubijeno je 1.319 civila. U isto vreme, prema britanskoj nadzornoj grupi Airvers, ova cifra bi mogla biti deset puta veća - do 13 hiljada mrtvih.

Da li će Rusija prisvojiti republike Donbasa, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA