Najnovije

ŽELEZNJAK PODSEĆA NATO NA CRNOM MORU: Ovako se ukrajinska provokacija kod Krima završila (VIDEO)

"Ostaje da se nadamo da će se NATO prema takvim samoubilačkim predlozima odnositi sa skepticizmom"

Sudar brodova (Foto: Fejsbuk)

Predlog NATO-u da leti blizu ruskog Krima prava je provokacija. Alijansa i svi ostali treba da se sete kako je provokacija ukrajinske vojske u Crnom moru pred poluostrvom završila pre nekoliko godina, rekao je Sergej Železnjak, član Komiteta za međunarodne poslove Državne dume za RIA Novosti.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Vladislav Krikli u sredu je tokom razgovora sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje Patrikom Tarnerom predložio korišćenje vazdušnog prostora iznad Krima za NATO operacije za transport trupa, opreme i tereta.

"Predlog NATO-u da leti blizu ruskog Krima otvorena je provokacija. Ostaje da se nadamo da će se NATO prema takvim samoubilačkim predlozima odnositi sa skepticizmom i razumevanjem nemogućnosti korišćenja vazdušnog prostora nad suverenom državom za vojne manevre. Takve izjave od strane Kijeva su pokušaj zadržavanja diskusije o pripadnosti Krimu“, rekao je Železnjak.

On je podsetio da bi NATO, kao i svi ostali, trebalo da se prisete kako se provokacija ukrajinske vojske u Crnom moru kod Krima završila pre nekoliko godina.

"Ne vredi se tako opasno šaliti sa Rusijom. Naša zemlja neće trpeti neprijateljske napade i agresivno ponašanje", naglasio je Železnjak.

Podsetimo, novembru 2018. godine tri broda ukrajinske mornarice prekršila su rusku granicu i ušla u teritorijalne vode Ruske Federacije. Potom su opasno manevrisali, te se nisu povinovali zakonskim zahtevima ruskih vlasti. Nakon toga brod ruske obalske straže se zabio u jednog od njih, a onda su ukrajinski brodovi sa posadama zadržani.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tada nazvao incident provokacijom povezanom sa Porošenkovim niskim rejtingom uoči izbora.

O posledicama prekida odnosa između Rusije i EU pročitajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA