Najnovije

DAN D ZA CRKVU: Da li će se vladike odupreti Vučićevoj nameri da preuzme crkvu?

Aleksandar Vučić koristeći pritiske, ucene, medije i službe bezbednosti učinio je sve da na tron Srpske pravoslavne crkve dovede jednog od svoja četira kandidata za patrijarha: Irineja Bulovića, Porfirija, vladiku Jovana ili Jefrema. Danas, 18. februara, je dan D za crkvu - samostalnost ili gvozdena čizma Vučićevog autoritarnog režima.

Da li će se vladike odupreti Vučićevoj nameri da preuzme crkvu? (Foto: Jutjub/ Pravda)

Od upokojenja patrijarha Irineja, naslednik Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Vojislava Šešelja - Aleksandar Vučić, vrši nikad viđene pritiske da na čelo SPC dovede jednog od svoja četira kandidata: Irineja Bulovića, Porfirija, vladiku Jovana ili Jefrema.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je izložena nezabeleženom pritisku od strane režima još od vremena kada je Aleksandar Vučić poželeo da se okiti ordenom Svetog Save. Upokojeni patrijarh Irinej uz svesrdnu podršku Irineja Bulovića izdejstvovao je tu odluku uprkos protivljenju velikog broja vladika ali i sveštenstva i monaštva.

Nakon smrti patrijarha Irineja pritisci su kulminirali jer je Vučić odlučio da za patrijarha izabere nekog arhijereja koji su pod njegovom apsolutnom kontrolom. S obzirom na proceduru izbora patrijarha koja u poslednjem krugu podrazumeva izbor žrebom između jednog od tri kandidata, Vučić je upregao svu svoju silu, uključujući i medije i službe bezbednosti da među ta tri kandidata budu sva tri njegova od četiri za koje lobira: Irinej Bulović, Porfirije, vladika Jovan i vladika Jefrem koji je ušao u trku na mala vrata kao jedini Vučićev kandidat iz Republike Srpske.

Dva meseca lično Vučić ili preko svojih izaslanika u pojedinačnim tajnim sastancima vrši pritisak na vladike pojedinačno da glasaju u skladu sa njegovom zamisli.

Ali, ne ide mu tako glatko kako je zamislio. Iz pojedinačnih razgovora sa vladikama zaključio je da u crkvi postoji veliki otpor da bude stavljena pod apsolutnu kontrolu Srpske napredne stranke (SNS). Zato je smislio još jednu prevaru. Upravo Vučićeva je ideja koja je šokirala vladike, sveštenstvo i monaštvo da se izbor patrijarha ne vrši u Patrijaršiji kako je uobičajeno, već u kripti hrama Svetog Save koja je u potpunosti pokrivena bezbednosnim kamerama čime je tajnost glasanja onemogućena i preko kojih Vučić želi da ima uvid u to kako je glasao svaki vladika pojedinačno a posebno oni na koje je lično vršio pritisak.

Ovako nešto nije zabeleženo ni u vreme Josipa Broza koje je makar za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) bilo najmračnije doba najžešćih pritisaka.

Da li će crkva odoleti pritiscima režima i izboriti se za svoju samostalnost ili će pasti pod gvozdenu čizmu čoveka koji je naslednik Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Vojislava Šešelja -saznaćemo najverovatnije već prvog dana Izbornog Arhijerejskog sabora, danas, 18. februara.

Teroristi vršljaju po Homsu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA