Najnovije

ALARMANTNO! 10 000 BORACA ID SPREMNO ZA NOVI TALAS TERORA! DŽihadisti iskoristili koronu da obnove redove!

Deset hiljada boraca ID spremno je za napad u severnom Iraku nakon što su iskoristili pandemiju za obnovu svojih snaga.

Borci ID (Foto: Jutjub)

Hladno upozorenje stiglo je od Ujedinjenih nacija kao i od komandanta kurdskih snaga koji se spremaju da se odupru napadima. 

Teroristi RAF- a su takođe pozvani u akciju da napadaju ciljeve u Iraku. ID je do skoro kontrolisao ogromnu teritoriju širom Iraka i Sirije, osvojenu u zastrašujućoj ofanzivi 2014. godine koja je kulminira time što je njegov lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio islamski kalifat u mosulskoj džamiji. Krvoločni džihadisti vladali su krajnje brutalno pre nego što ih je koalicija kurdskih snaga podržana zapadnim vazduhoplovstvom gurnula u svoj poslednji džep teritorije u Bagouzu u Siriji 2018. godine. Ali od svog očiglednog poraza, polako su se obnavljali, uprkos smrti Bagdadija kog su smakle američke specijalne snage. 

Sirvan Barzani, zapovednik kurdskih snaga Pešmerga stacioniranih u blizini grada Erbila, rekao za Tajms da su teroristi iskoristili zatišje u operacijama protiv njih.

Barzani kaže da je ID i dalje "velika pretnja za ceo svet" i da će borci nastaviti da rade sve kako bi postali sve moćniji.

- Kada je počelo oslobađanje čitave teritorije, obrijali su bradu i predstavljali se civilima, ali čekali su priliku i polako su se vratili među redove teororista - rekao je Barzani.

Prošle godine je prijavljeno da je ID uspostavio kontrolu nad teritorijom u pustinji na oko 25 kilometara od centra grada Deir Ez Zor - prve zemlje koju je držao od kraja Kalifata. U januaru je u sumnjivom samoubilačkom bombaškom napadu na ID ubijeno najmanje 32 osobe na bagdadskoj pijaci. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva sistema Tajfun prošle nedelje pogodila ciljeve ID u blizini grada Baiji. Oni učestvuju u podršci iračkim snagama u okviru operacije Shader, doprinosa Velike Britanije međunarodnoj borbi protiv ID.

Prema procenama Pešmerge tamo ima oko 7.000 boraca ID, ali kancelarija UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT) navodi da je taj broj mnogo veći.

Šef UNOCT-a Vladimir Voronkov rekao je da oko 10.000 boraca ID u Iraku i Siriji sprovodi dugotrajnu pobunu, predstavljajući "veliku, dugoročnu i globalnu pretnju".

- Organizovani su u malim ćelijama koje se kriju u pustinjskim i ruralnim oblastima i prelaze granicu između dve zemlje i napadaju - rekao je on.

Atomska podmornica „Belgorod“ najduža na svetu i nosiće supertorpeda sudnjeg dana. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA