Najnovije

DOLAZI TRENUTAK ISTINE: Kolike su šanse da Ukrajina zauzme Donbas?

Za Donbas dolazi „trenutak istine“, pošto oružane snage Ukrajine mogu da pređu u ofanzivu na DNR i LNR. Poznati ruski vojni stručnjak, kapetan prvog ranga u rezervi Vasilij Dandikin došao je do ovog mišljenja u intervjuu za rusku agenciju FAN.

Ukrajinski tenkovi (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Oleksij Danilov, sekretar Ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO), rekao je da je predsednik Vladimir Zelenski naredio da se revidiraju prethodno razvijeni scenariji za rešavanje situacije u Donbasu kao odgovor na zaoštravanje situacije na prvoj liniji fronta. Dodao je da su na sastanku saslušani izveštaji vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka, šefa Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Kirila Budanova, predsednika spoljno-obaveštajne službe Valerija Kondratjuka u vezi sa situacijom u Donbasu . Prema njegovim rečima, na sastanku je donesen niz odluka, ali one ne mogu biti obelodanjene.

„Na nesreću, u poslednje vreme zabeležen je nagli porast slučajeva kršenja režima prekida vatre, intenziviranja diverzantskih i snajperskih aktivnosti, ukrajinska vojska gine - sve ovo zahtevalo je momentalni odgovor državnog vrha. Sada će biti pokrenut peti scenario od 5. decembra 2019. Predsednik je naložio relevantnim strukturama da pregledaju sve ove stvari i, ako je potrebno, naprave nove verzije i nove amandmane “, rekao je oficir.

Dalje, šef SNBO rekao je da kijevske snage bezbednosti u Donbasu mogu otvoriti vatru na položaje DNR i LNR, ako postoji pretnja po život vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

„Svaki komandant je lično odgovoran za lične optužbe i donosi odluke iz svoje nadležnosti. Ako govorimo o pretnji životu vojnika, tada svaki komandant ima pravo da donese odluku o otvaranju vatre. Želeo bih da primetim da se u slučaju pretnje po život odluka o otvaranju vatre donosi odmah“, rekao je Danilov.

Zauzvrat, ruski vojni stručnjak Vasilij Dandikin veruje da se kijevske vlasti pripremaju za vojnu akciju u Donbasu, ali neće biti „lagane šetnje“, jer DNR i LNR imaju zajedničke granice sa Ruskom Federacijom.

„Činjenica je da kijevske snage bezbednosti već duže vreme otvaraju vatru na položaje milicije Donbasa i mirna naselja DNR i LNR, koristeći ne samo pešadijsko naoružanje, već i teške minobacače, AGS. Pored toga, kroz usta raznih političara vlasti Kijeva saopštava se da sporazumi iz Minska nisu validni. Stoga, najverovatnije, nameravaju da se ponašaju drugačije. Sve ovo će dovesti do žrtava među civilnim stanovništvom Donbasa, gubitaka milicije i Oružanih snaga Ukrajine. Kijevske vlasti danas kupuju turske bespilotne letelice i američke protivtenkovske vođene rakete za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Ali neće biti lagane šetnje za ukrajinske snage bezbednosti. Podsetiću vas da je više od 600 hiljada stanovnika Donbasa već dobilo ruske pasoše. I što je najvažnije, Donbas ima zajedničku granicu sa Ruskom Federacijom “, rekao je sagovornik FAN-a.

Vojni stručnjak Dandikin ocenio je šanse oružanih snaga Ukrajine da pobede. On veruje da za Donbas dolazi „trenutak istine“, jer ukrajinske oružane snage mogu da pokrenu ofanzivu na DNR i LNR, iskorišćavajući idealne vremenske uslove za napad.

„Dok zima traje i nema prolećne bljuzgavice, kijevske snage bezbednosti i dalje mogu da pokušaju da se osvete za poraze kod Ilovajska i Debaljceva. Uveren sam da će se ova avantura vrlo loše završiti za Oružane snage Ukrajine. Čini mi se da za Donbas sada dolazi trenutak istine “, rezimirao je Vasilij Dandikin.

Ranije je ukrajinski političar, bivši poslanik Vrhovne rade Aleksej Žuravko, u intervjuu za FAN, rekao da su kijevske vlasti stavile tačku na sporazume iz Minska o Donbasu.

Šta su Amerikanci videli kada su sleteli na Mars, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA