Najnovije

ISTORIČAR RAKOVIĆ OBJAŠNJAVA: Evo zašto je mlađi patrijarh dobro rešenje

Po oceni istoričara Aleksandra Rakovića izbor Porfirija za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve dobro rešenje, da će pred njim biti brojni izazovi, a kao najveći pitanje očuvanja Kosova i Metohije.

Aleksandar Raković (Foto: Jutjub)

"Porfirije je u svakom smislu ostvarena ličnost, i na planu eparhijsko-arhijerejske službe, i na polju teologije, i na planu srpskog patriotizma i drugih društvenih aktivnosti koje su za njega bile prebogate. Imamo duhovnika, uslovno rečeno, mlađeg patrijarha, koji će imati puno razumevanje i za vrline i za mane našeg naroda", ističe Raković u razgovoru za Tanjug.

Povodom medijskih napisa o izvesnim podelama i strujanjima unutar episkopata i među arhijerejima SPC uoči izbornog Sabora, on kaže da se radi o "podosta prenaglašenim medijskim uplitanjima u čitav proces izbora".

"Rekao sam nakon upokojenja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u novembru da ne očekujem ama baš nikakve trzavice i probleme po pitanju izbora novog patrijarha srpskog i kao što vidimo, izbor je prošao 'glatko', već u prvom krugu. Tri kandidata su imala znatnu natpolovičnu većinu što je pokazalo da uživaju poverenje drugih arhijereja Srpske pravoslavne crkve", naveo je Raković.

Upitan za izazove koji će stajati novom patrijarhu na putu, kaže da je to pre svega pitanje očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

"Kada je reč o kosovskom pitanju, tu će sve ostati nepromenjeno i kao što je bilo. Crkva je, ne sme se zaboraviti, donela saborsku odluku i ima svoj stav o tome. Patrijarh Porfirije će, nema sumnje, zastupati taj stav, a to znači da 'nema podele Kosova, nema razgraničenja i bilo kakvih ustupaka koji bi uticali ili narušili teritorijalnu celovitost Srbije'".

U izazove Raković nabraja i makedonsko crkveno pitanje i navodi da se radi o složenom i teškom problemu koje iziskuje dogovor među makedonskim crkvenim organizacijama.

"Dve makedonske jerarhije treba najpre da se pomire među sobom da bi se uopšte razgovaralo o objedinjenom pristupu prema Srpskoj patrijaršiji. Zatim, imamo otvoreno pitanje demografije, crkvenog školstva. U našem nacionalnom interesu je da svaki srpski sveštenik bude i srpski rodoljub, što znači da treba da ima obrazovanje koje je 'nacionalno orijentisano'. Takođe, ostaju pitanja iz međuverskog dijaloga sa drugim crkvama i verskim zajednicama, kao i rešavanje tzv. kanonizacije hrvatskog nadbiskupa iz Drugog svetskog rata Alojzija Stepinca", kazao je Raković.

Postojeći Papa, dodaje on, je rekao da to svakako za njegovog života neće biti omogućeno, ostaje da se vidi šta će biti kada bude izabran neki novi papa...

"Porfirije će svakako sačekati i novog papu. To je pitanje koje ne treba 'gurnuti pod tepih' već na njemu raditi da bi se izbegla mogućnost da naredni papa samo to potpiše", objašnjava Raković.

Na pitanje da li će na majskom Saboru doći do popunjavanja mesta na čelu upražnjenih eparhija, odgovara da je to "logično rešenje".

"Trebalo bi da dođe do popunjavanja upražnjenih arhijerejskih mesta. Kada je reč o mitropoliji crnogorsko-primorskoj, tu bi na čelo trebalo da dođe vladika Joanikije, sadašnji administrator MCP. U nekim drugim trenutno ne znamo koje bi bilo rešenje i o tome odlučuje Sabor SPC", ukazuje istoričar.

Povodom spora na relaciji Carigrad-Moskva, on navodi da je za očekivati da se većina arhijereja drži "srednje linije".

"Mislim da će biti podržana Moskva i ona je već podržana na jednom od prethodnih Svetih arhijerejskih sabora. Rečeno je da je Kijev odnosno Ukrajina njena kanonska teritorija i to se neće menjati. Ali, neće naravno doći do prekida kanonskog opštenja sa Carigradom zbog poteza carigradskog patrijarha. Srpska crkva je i slovenska i mediteranska, kao takva bliska podjednako i Rusima i Grcima. To se neće menjati ni ubuduće", zaključio je Raković.

Kako je zagrebački nadbiskup reagovao na izbor srpskog patrijarha, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA