Najnovije

I ŠIPTAR TVRDE DA JE KURTI POGREŠIO U STARTU: Nastavak dijaloga je prioritet svih prioriteta

Niko neće imati željeni ekonomski rast ako se ne reši problem između Beograda i Prištine.

Aljbin Kurti. (Foto: Jutjub)

Nastavak dijaloga sa Beogradom je prioritet svih prioriteta i neće biti napretka ni na jednom polju bez rešavanja ovog pitanja, izjavio je ekonomski kosovski stručnjak Safet Grdžaljiu, iako je kandidat za takozvanog premijera Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti insistira na tome da dijalog sa Srbijom nije preokupacija građana Kosmeta i da neće biti prioritet buduće vlade.

- Dosta vlada na Kosmetu je palo zbog nespremnosti za dijalog, koji nema alternativu - istakao je Grdžaliju i dodao da onaj ko govori da je protiv dijaloga i da neće ispuniti ili implementirati sporazume misli da greši u startu i ako tako nastavi neće samo Kosovo pretrpeti posledice nego ceo region.

- Mi možemo da pričamo o ekonomskom oporavku u regionu, ali niko neće imati željeni ekonomski rast ako se ne reši problem između Beograda i Prištine - rekao je Grdžaliju za Kosovo onlajn.

On je naveo da ipak, veruje da je to samo euforija u predizbornoj kampanji.

Grdžaljiu je istakao da je Vašingtonski sporazum nešto najbolje što se dogodilo u 2020. godini, zbog čega je iznenađen izjavama određenih političkih lidera koji imaju rezervu prema realizaciji tog sporazuma.

- Kada je u pitanju Vašingtonski sporazum, to je bio zahtev predsednika Trampa i Bajden nastavlja tu politiku - rekao je Grdžaliju.

- Poslato je pismo i Srbiji i Kosmetu da normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora da bude prioritet svih prioriteta, to traži i Evropa moramo biti svesni, da ne gubimo više vreme jer i Pariz i Vašington i Berlin i Brisel su umorni od nas - dodao je Grdžaljiu.

Dodao je da je potrebno u što skorije vreme formirati takozvanu novu kosmetsku vladu, koja će se baviti rešavanjem nagomilanih ekonomskih problema.

Prema njegovim rečima, pored nastavka dijaloga sa Srbijom, hitno je potrebno da se nova vlada pozabavi oporavkom koju je naneo kovid-19, da ojača privatni i energetski sektor, da radi na stvaranju novih radnih mesta i da radi više na privlačenju stranih investicija.

- Definitivno mora da se radi više i da se uči iz iskustva država regiona i Evrope. Pandemija nema milosti i u tom kontekstu Kosovo je daleko od realnosti u podršci biznisa i građana - istakao je Grdžaljiu.

On je naveo da ukoliko će ostalim državama biti potrebne dve ili tri godine za rehabilitiaciju privrede Kosmetu će biti potrebno duplo više.

Hrvatski istoričar se pita: "Šta su Srbi čekali do sada da snime Daru"? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA