Najnovije

STIŽU NOVI FILMOVI O STRADANJU: ''Snimaće se o Drakuliću, Garavicama, Brodu na Drini i Prebilovcima'' (VIDEO)

Treba nastaviti praviti filmove u kojima će se prikazati stradanje srpskog naroda kroz istoriju. Mislim da ćemo to usvojiti, ne samo kao programski akt, već i program Vlade Republike Srpske, da se na pravi način odnosi prema srpskim žrtvama u NDH, istakao je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, posle premijere filma "Dara iz Jasenovca" na Javnom servisu.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

- Želimo film o stradanju Srba o Drakuliću, jer je tamo 2.600 ubijenih bez metka. Komunistički režim je skrivao istinu, jer na tom malom spomeniku piše da su žrtve fašizma, bez imena i prezimena i narodu koji pripada. Potom Garavice kod Bihaća, gde je ubijeno 12.000 Srba, pa Brod na Drini, za dva dana je ubijeno 6.000 Srba, a onda i Prebilovce, hercegovačko selo koje je nestalo u jamama - naglašava Dodik za RTRS.

On se potom okrenuo filmu "Dara iz Jasenovca" i emocijama koje je on izazvao.

- Snažne emocije i suze, i svi moji koji su gledali tako su reagovali. Trebalo je sat vremena da se dođe do daha i razumevanja. Jasenovac je kao tema prvi put obrađen na ovaj način. To je nešto što pokušavam poslednjih 15 godina da pokrenem. Moram da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom projektu, Republici Srpskoj, Srbiji, režiseru, glumcima, pogotovo našoj deci iz potkozarskih sela koja su maestralno odigrali svoju ulogu, koja je dala pečat čitavom filmu, a među njima i glumica koja je glumila Daru - nastavio je Dodik.

"Dara iz Jasenovca" ostaće upamćen, i prenosiće se s generacija na generaciju, tvrdi Dodik. 

- To i jeste bio cilj. Daće jedan pečat i na pravi način oslikati stradanje srpskog naroda. To je jedino mesto na svetu gde je postojao dečiji logor. Ona scena kada bacaju gas da potruju decu, nije mi dugo vremena dala da zaspim. Ukupno 500.000 ubijenih Srba ne može da stane u jedan film, ali patnja jednog naroda se vidi - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je i sam odrastao na pričama preživelih iz Jasenovca.

Kako je hrvatski istoričar odreagovao na film '’Dara iz Jasenovca'’, pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA