Najnovije

ISPLIVALI DETALJI: Divac je oteo ustašku šahovnicu sinu koljača iz Jasenovca Dinka Šakića!

Finale Svetskog prvenstva u košarci, 1990. godine u Argentini pamtiće se po pobedi Jugoslavije, ali i po incidentu koji se odigrao po završetku utakmice, kada je na parket dvorane Luna Park u Buenos Ajresu uleteo Tomas Šakić sa hrvatskom zastavom, koju je Vlade Divac oduzeo i bacio na parket.

Divac nije ni znao kome je oteo ustaški simbol (foto: Jutjub)

Spekuliše se da je Tomas Šakić sin ozloglaženih ustaša i svirepih koljača iz logora Jasenovac, Dinka i Nade Šakić, ali za to ne postoje autentični dokazi.

Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata, emigrirao je u Santa Teresitu u Argentini. Posle kraha NDH Dinko Šakić je pobegao u Argentinu sa suprugom. U ovoj državi, Dinko i Nada dobili su troje dece. Dinko Šakić je u registar građana upisan kao LJubomir Bilanović Šakić i to ime su nasledila i njegova deca.

- Zvali su me ljudi iz Australije, Južne Amerike... Videli su zastavu koju nisu smeli da pokažu od 1945. godine - rekao je pre nekoliko godina Šakić.

Šakić je rođen u Rozariju od roditelja koji su hrvatski emigranti, a mnogi ga povezuju sa zloglasnim Ustaškim oficirom iz Jasenovca, Dinkom Šakićem, za kojeg tvrde da mu je možda čak i otac!

Tomas to nikada nije potvrdio, iako na Vikipediji piše taj podatak. Kada u pretraživaču otkucate "deca Dinka Šakića", pojaviće se upravo njegovo ime.

- Bolje da o tome ne pričamo - rekao je nakon što mu je postavljeno to pitanje.

Evidentna je spojnica između njih dvojice, jer je Dinko Šakić emigrirao u Argentinu 1947. godine.

- Ja sam Argentinac, a ne Hrvat. Rođen sam u Rosariju, imam hrvatsko poreklo, ali sledeće godine ću na Mundijalu navijati za Argentinu. Ja sam čovek koji je nosio hrvatsku zastavu tog dana - kazao je Tomas pre četiri godine u jednom intervjuu naglasivši da je profesor u penziji, a da je nekada bio i novinar.

Prilično lepa sportska priča pretvorena je u svađu dva prijatelja i velika košarkaša kao što su Divac i Petrović, a za to je prevashodno kriv Tomas, dok se sada nalazi i veza sa svirepim ubicom za kojeg nikada nije ustanovljeno da li mu je otac, ali nikada nije ni negirano.

Sam Dinko Šakić je, živeo prilično mirnim životom u Argentini do 1990. godine kada je dao prvi intervju za Feral Tribjun. Četiri godine nakon toga se susreo sa tadašnjim predsednikom Hrvatske, Franjom Tuđmanom, na recepciji hotela u južnoameričkoj državi, a tom prilikom je dao još jedan intervju gde je rekao da bi voleo da je više Srba ubijeno u Jasenovcu i da bi ponovo uradio sve, kao i da spava kao beba i pored počinjenog.

Već 1998. godine, Šakić potvrđuje da je bio na čelu logora u Jasenovcu, ali poriče da je bilo ko tamo ubijen u razdoblju Drugog svetskog rata, te da su svi koji su nestali u stvari umrli od raznih bolesti.

Nakon emisije koja je emitovana na nacionalnoj televiziji u Argentini, predsednik te zemlje Karlos Menem izdaje naređenje da se uhapsi čovek koji nestaje do maja 1998. godine kada biva prebačen u Hrvatsku gde mu se sudilo za nedela.

Šakić je, i pored svega što je radio, bio je praktično zbrinut u zatvoru u Lepoglavi gde je imao televizor, kompjuter, a mogao je da posećuje ženu u staračkom domu nekoliko puta mesečno. Preminuo je 2008. godine u bolnici, a njegova je želja bila da ga kremiraju u ustaškoj uniformi, što je i učinjeno.

Šakić je imao troje dece, od kojih postoje evidentne poveznice da Tomas jeste jedno od njih, pogotovo ukazuje na to činjenica da je Dinko živeo u Santa Teresiti gde je rođen čovek koji je izazvao incident nakon košarkaške utakmice.

Dinko Šakić, kojem je decu krstio niko drugi do Ante Pavelić, smejao se na presudi i priči o Jasenovcu, a to prilično boli, imajući u vidu aktuelizaciju te teme novim filmom "Dara iz Jasenovca".

Što se tiče meča u Argentini, Jugoslavija je pobedila Sovjete sa 92:75.

Koliko Novaka mrze to je već smešno, šta je ovoga puta razlog pljuvačine, pročitajte OVDE.

Izvor: Kurir sport

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA