Najnovije

SVET SE SUOČIO S PANDEMIJOM KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: Bude se postojeće podele,slabosti i nejednakosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da se godinu dana od izbijanja pandemije korona virusa pokazalo da se svet suočava sa pandemijom kršenja ljudskih prava.

Antonio Gutereš (Foto: RIA Novosti)

COVID-19 produbio je postojeće podele, slabosti i nejednakosti i otvorio nova pitanja, uključujući probleme koji se odnose na ljudska prava, napisao je Gutereš u autorskom tekstu za londonski Gardijan.

Ocenjujući da se korona virus širio jer su siromaštvo, diskriminacija i uništavanje prirodnog okruženja stvorili veliku slabost u našim društvima, Gutereš je ukazao da su životi stotina miliona porodica pretrpeli velike promene zbog izgubljenih radnih mesta, povećanja dugova i velikog pada prihoda.

Posebno su pogođeni radnici na prvoj liniji borbe sa virusom, osobe sa invaliditetom, stariji, žene i manjine, istakao je Gutereš i dodao da je za nekoliko meseci napredak na polju rodne ravnopravnosti vraćen decenijama unazad.

Generalni sekretar UN ukazao je da su najveći deo tereta kućnih posloava preuzele žene, a da se istovremeno povećalo nasilje nad ženama u svim oblicima, od onlajn zlostavljanja do porodičnog nasilja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije i sklapanja dečjih brakova.

Ekstremno siromaštvo raste prvi put posle nekoliko decenija, upozorio je Gutereš.

On je posebno ukazao na neuspeh da se obezbedi pravičnost u vakcinaciji protiv korona virusa.

Samo 10 zemalja je dobilo više od 75 odsto svih vakcina protiv COVID-19, a više od 130 zemalja nije dobilo nijednu dozu vakcine, naglasio je Gutereš.

Generalni sekretar UN je naveo da je korona virus ugorzio i politička i građanska prava i dodao da su, koristeći pandemiju kao izgovor, vlasti u pojedinim zemljama uvele vanredno stanje kako bi slomile neistomišljenike, ućutkale nezavisno izveštavanje i ograničile aktivnosti nevladinih organizacija.

COVID-19 je učvrstio dve osnovne istine o ljudskim pravima. Prvo, kršenje ljudskih prava šteti svima, a drugo - ljudska prava su univerzalna i štite nas, istakao je Gutereš.

On je ponovio da efikasan odgovor na pandemiju mora biti zasnovan na solidarnosti i saradnji.

Gutereš pozvao vojnu huntu u Mjanmaru da prestane s nasiljem

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas vojnu huntu u Mjanmaru da prestane s primenom nasilja i da oslobodi stotine političkih zatvorenika lišenih slobode nakon vojnog puča pre tri nedelje.

"Vidimo da se potkopava demokratija, primenjuje se brutalna sila, neosnovano se hapsi, jednom rečju primenjuje se represija u svim svojim pojavnim formama. Pozivam vojsku Mjanmara da odmah obustavi represiju, osobodi zatvorenike, prekine s primenom sile, poštuje ljudska prava i volju građana izraženu na nedavnim izborima", poručio je Gutereš, prenosi Rojters.

Šta će se desiti NATO paktu ako napadne Rusiju, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA