Najnovije

PADA VLADA U CRNOJ GORI? Ako to ne žele. onda rekonstrukcija ili novi izbori

Do lokalnih izbora u Nikšiću, prvim nakon razvlašćivanja DPS Mila Đukanovića, ostalo je manje od mesec dana, a direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević ističe njihov značaj, ne isključujući mogućnost da će nakon tih izbora uslediti ako ne pad, onda rekonstrukcija vlade, ali i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Zdravko Krivokapić (Foto: Vlada CG)

Prema njegovi rečima, istraživanja pokazuju da je favorit izbora u Nikšiću koalicija "Za budućnost Nikšića", čija je okosnica Demokratski front.

Pavićević za podgoričke Dnevne novine kaže da je druga Đukanovićeva lista DPS-a.

"Imaćemo tendenciju daljeg rasta koalicije oko DF-a i dalje slabljenje koalicije oko DPS-a. To je i prirodni proces s obzirom na rezultate parlamentarnih izbora prošle godine", kaže Pavićević.

Ističe mogućnost da dođe, ako ne do pada, onda do rekonstrukcije vlade Zdravka Krivokapića, nakon nikšićkih izbora, ali i vanrednih izbora.

"Moguće je i da, ukoliko nakon nikšićkih izbora ne bude rekonstrukcije imamo vanredne parlamentarne izbore nakon majskih izbora u Herceg Novom. Mislim da su premijeru Krivokapiću izbori u Nikšiću već sada ozbiljna opomena. NJegov tim 'Ne damo Nikšić' je u jednom momentu postao svestan fijaska koji bi ta lista u Nikšiću doživela u slučaju samostalnog nastupa", kaže Pavićević.

Napominje da su Krivokapića građani opomenuli da neće podržavati pokušaje strančarenja i mrvljenja opozicionih političkih formacija.

"Neobično je da jedan političar za kratko vreme pređe put od najveće slave do velikog osipanja njegovog autoriteta. Upravo to je slučaj s Krivokapićem", naveo je Pavićević.

Na pitanje da li su razlike zbog tužilačkih zakona i direktora policije tolike da može doći do pada vlade, Pavićević kaže da je odustajanje od izmena tužilačkih zakona i njihovog usvajanja bila greška.

"Ko god je pažljivije čitao ove tekstove, mogao je da uoči da su pisani preciznim pravničkim jezikom i da se sadržinski uklapaju u evropske standarde prava kada govorimo o regulisanju ove materije. Usvajanje ovih zakona stvorilo bi pretpostavke za snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a to bi trebalo da je i cilj Krivokapićeve vlade", naveo je Pavićević.

Ukazao je da iniciranjem predloga da se odloži rasprava o ovim zakonodavnim projektima premijer Krivokapić napravio potez kojim urušava sopstveni politički autoritet i dalje slabi politički autoritet vlade čiji je predsednik.

Igre prestola za čelnika Uprave policije

Jedan od lidera Demokratskog fronta, dela vladajuće koalicije, Milan Knežević ponovo je danas negodovao zbog imenovanja Zorana Brđanina za vršioca dužnosti pomoćnika direktora crnogorske Uprave policije.

"Možda sam ja sisao veslo ali nisam progutao čun. Kako je vlada juče birala direktora Uprave policije, a izabrala v.d. pomoćnika direktora? Tako što žele da pobegnu od izjašnjavanja u Skupštini jer znaju da nema pozitivnog mišljenja", napisao je Knežević na Tviteru.

Ministar policije Sergej Sekulović je, uz podršku premijera Zdravka Krivokapića predložio Brđanina za direktora Uprave policije.

Međutim, nakon što je Demokratski front više puta upozorio da neće podržati taj predlog, Brđanin je sinoć najpre imenovan za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije.

Predlog da Brđanin bude direktor Uprave policije podržao je uče i potpredsednik vlade Dritan Abazović, a na pitanje kako komentariše protivljenje Demokratskog fronta tom predlogu, rekao je da je taj savez "uvek protiv onog što nije po njihovoj volji".

Vlada sada treba da predloži Skupštini da on bude imenovan za šefa policije, ali mišljene skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu nije obavezujuće.

Inače, predlog ministra Sekulovića da Brđanin bude novi direktor Uprave policije, izazvao je različite reakcije u vladajućoj većini, a iz Demokratskog fronta su više puta saopštili da neće podržati izbor Brđanina za tu funkciju.

Zašto se stanovništvo ciljano smanjuje, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA