Najnovije

GDE ĆE IZBITI RAT RUSIJE I AMERIKE? Vojni ekspert otkrio tri tačke zbog kojih može početi novi svetski sukob!

Ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec rekao je da postoje tri kritične geografske tačke na kojima u bliskoj budućnosti može doći do rata Rusije i SAD, piše Ria Fan.

Ruska vojska (Foto: Mil.ru)

Prema njegovom mišljenju, rizik od rata nuklearnih sila je najveći na Crnom Moru, u Donbasu i na Arktiku. 

Tenzije u Crnom moru su povezane sa američkim ambicijama u tom regionu, rastućim vojnim prisustvom Vašingtona u Rumuniji i zapadnom podrškom ukrajinskim oružanim snagama.

U Donbasu rizik od rusko-američkog rata postoji zbog činjenice da Kijev pretenduje da povrati Krim, kao i Donjecku i Lugansku narodnu republiku. Sjedinjene Države već godinama snabdevaju ukrajinsku vojsku novim oružjem. Rizik je dodatno povećan zbog planova za stvaranje "malog NATO pakta", koji bi obuhvatio sve zemlje koje formalno ne mogu da se pridruže severnoatlantskoj alijansi.

Baranec ističe da će rat početi ograničenim napadom na Rusiju sa teritorije Ukrajine, Gruzije ili Moldavije. Kao odgovor biće naneti udari ne samo po napadačima, već i po svim centrima moći u kojima je doneta odluka o napadu.

Arktik može postati središte sukoba zbog bogatstva resursima, kao i strateški važnog Severnog morskog puta, istakao je Baranec. Američka vojska i mornarica teško mogu dominirati ledenim bespućima, pre svega zbog blizine i superiornosti Rusije, kao i zbog činjenice da Vašington nema dovoljno ledolomaca. U toj oblasti Amerikanci će se pozivati na međunarodno pravo kako bi ograničili Rusiju.

- Počinje ozbiljna borba za zakonska prava eksploatacije na Severnom morskom putu. Amerikanci su već jasno rekli da ne haju za ruske uslove, i da nameravaju da slede svoja sopstvena pravila. Nismo mi za džabe rasporedili divizije na Čukotki. A Vašington je već poslao čitav vazduhoplovni puk na Aljasku. Počelo je da varniči - rekao je Baranec.

Ranije je Japan, strateški važan saveznik SAD, neočekivano doneo samostalnu odluku o korišćenju Severnog morskog puta. Japanski ambasador u Rusiji Toehisa Kodzuki je rekao da je za njih čak 40 odsto efikasnije da koriste SMP u odnosu na tradicionalne putne pravce.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA