Najnovije

IZVOJEVANA VELIKA POBEDA SIRIJSKIH SNAGA, ASAD JE PONOSAN: Sprovedena je najveća akcija čišćenja do sada

Jedinice Sirijske arapske vojske uništile su nova sedišta i skrovišta terorističke organizacije ID, oduzele dokumente sa imenima militanata i mape njihovog raspoređivanja, a pronašli su lične karte ubijenih sirijskih vojnika i trupa NDF.

Asad sa vojskom (Foto: SANA)

To se desilo tokom neprekidnih operacija "češljanja" velike pustinje između provincija Deir ez Zor, Homs, Hama i Raka, sve do iračke granice.

Šef bezbednosnog i vojnog komiteta u provinciji Deir ez Zor, komandant 17. pešadijske divizije Sirijske arapske vojske, general-major Nizar Al-Kader, otkrio je u posebnoj izjavi dopisniku u Hasaki da "jedinice Sirijske arapske vojske svih vrsta rade na čišćenju područja sirijske pustinje ka iračkoj granici i između sirijskih provincija, gde je pročešljano skoro 90 odsto terena, s ciljem da se okonča prisustvo ostataka terorističke organizacije ID, kojoj američka okupaciona vojska pruža logističku podršku."

General-major Al-Kader ukazao je da su jedinice Sirijske arapske vojske uništile sedište i skrovišta militanata ID u selu Al-Haribat u oblasti Al-Tuvajnan 20 km severno od grada Al-Sukna u istočnom delu Homsa, gde je vojska uništila i oduzela opremu, oružje, uputstva o korišćenju solarne energije, uštede energije i uređaje za komunikaciju militanata.

General-major Al-Kader dodao je da su jedinice Sirijske arapske vojske uništile niz sedišta ostataka terorističke organizacije koja su korišćena za pokretanje napada na vojne i civilne autobuse i sela u planinskoj oblasti Al-Bišri, zapadno od provincije Deir ez Zor, gde je zaplenjeno ukupno šest skladišta oružja. Zaplena uključuje desetine lakih i srednjih mitraljeza, uz skladište raznih lekova u težini od 50 kg, pored skladišta hrane.

- Tokom operacija čišćenja terena pronađeni su dokumenti sa imenima militanata organizacije, mape njihovog raspoređivanja u pustinjskim oblastima, pored brojnih ličnih karata koje pripadaju poginulim sirijskim vojnicima - istakao je general-major Al-Kader.

U prethodnoj izjavi, general-major Nizar Al-Kader je rekao da "postoje potvrđene informacije o američkoj okupacionoj vojsci koja je teroriste prebacivala iz zatvora SDF-a u Hasaku u dva sela blizu Deir ez Zora i Palmire, sa ciljem stvaranja haosa i oživljavanja organizacije spremajući je za udare na savezničke ruske snage i položaje Sirijske arapske vojske."

Zapadni i jugozapadni regioni Deir ez Zora i jugoistočni regioni provincije Raka, pored Homsa i Hame u centralnoj Siriji, čine pustinjski prostor otvoren u području od 55 km u kojem se nalaze ostaci terorističke organizacije ID koji su aktivni u velikoj meri, a nad ovim područjem ruske vazduhoplovne snage redovno dejstvuju.

Američka vojska koristi nelegalnu bazu Al-Tanf, koja se nalazi na sirijsko - iračko - jordanskoj granici kao sedište svojih vojnika i pojedinih naoružanih operativaca njihovih savezničkih organizacija, kao što su "Komandosi sirijske revolucije".

Napadnuta ruska vojska u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Sputnik Arabic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA