Najnovije

RUSI U NEVERICI: Turske jedinice umešane u napad na rusku bazu u Siriji

Ruski mediji intenzivno izveštavaju da je turska vojska umešana u vazdušni napad na rusku vazduhoplovnu bazu u regionu Latakije, u Siriji – Hmejmim.

Ruska baza Hmejmim (Foto: mil.ru)

Kako se navodi, ruska vojna obaveštajna služba pokrenula je istragu o vazdušnom napadu. Prema navodima sa terena, turske i proturske jedinice napale su rusku vazduhoplovnu bazu raketama iz turskih kompleksa TRG-300 Kasirga. Ovaj turski raketni sistem ima domet do 120 km.

Prema drugim izveštajima sa terena, malo pre napada na rusku vojnu bazu, ruske trupe su primetile bespilotne letelice u tom području. Stručnjaci kažu da su to bili dronovi turske vojne obaveštajne službe.

Vazdušni napad na rusku vojnu bazu u Siriji izveden je 9. februara, ali informacije su dospele u medije tek 11. februara. Ruska vojna obaveštajna služba saopštila je da je napad počeo u 19:45 časova, prema moskovskom vremenu. Na bazi nema oštećenja, jer su se PVO sistemi u tom području aktivirali, presreli i oborili sve ispaljene rakete.

Ubrzo nakon napada, ruske i sirijske vazdušne snage izvele su velike vazdušne napade na položaje džihadista u području Tahrira. Vojni stručnjaci smatraju da je napad na ruske vazduhoplovne baze bio razlog ruskog povratnog napada.

Kasno uveče, 9. februara i rano ujutro, 10. februara, Sirijska arapska vojska i ruske vazduhoplovne snage pokrenule su kolosalni raketni napad u blizini grada Tarkin, u Siriji.

Prema izvorima sa terena, ruske i sirijske jedinice pogodile su turski konvoj koji je pokušavao da transportuje naftne kamione iz Sirije u Tursku. Proturske lokalne milicije čuvale su konvoj.

Izvor tvrdi da Sirijci koriste ruski raketni sistem Točka. Sudeći prema dostavljenim snimcima, šteta je ogromna i uključuje kamione za transport nafte i vojnu opremu.

Ne izveštava se da li je vojna oprema u vlasništvu turske vojske, ili organizatora konvoja. Postoje i izveštaji o žrtvama – 28 ubijenih proturskih vojnika i još desetine ranjenih.

Da podsetimo, ovo je četvrti takav raketni napad na ovom području od početka ove godine. Sva četiri napada uključivala su pokušaj prevoza krijumčarene nafte.

"U neprirodnom Kriznom štabu politički deo ima prevagu." Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA