Najnovije

50 miliona prodatih primeraka knjiga Jua Nesbea!

Ju Nesbe je svetski mezimac ljubitelja trilera, a podaci o neverovatnim tiražima njegovih romana često zapljuskuju odeljenja menadžera za kupovinu prava.

Foto: Laguna

Upravo je objavljen podatak da je prodato preko 50 miliona primeraka njegovih romana širom sveta. Impresivan broj za nekoga ko je svojevremeno bio vrhunski fudbaler Moldea, uspešan broker i norveška pop zvezda. Ali sve to bledi u poređenju sa onim po čemu je najpoznatiji: pisanju romana.

Ju Nesbe je najpoznatiji po svojoj bestseler seriji romana o inspektoru Hariju Huleu, koje Laguna objavljuje („Crvendać“, „Odmazda“, „Policija“, „Žeđ“, „Nož“…), kao i po romanima „Lovci na glave“, po kome je 2011. snimljen istoimeni film, „Magbet“, ponovo ispričanoj drami Vilijama Šekspira, i poslednjem objavljenom romanu „Kraljevstvo“.

Ključ uspeha celog serijala o Hariju Huleu krije se u ličnosti glavnog junaka. Po mnogo čemu Hari je klasični romantičarski (anti)junak, autodestruktivac sa osobenim sistemom vrednosti. Laguna je do sada objavila 18 knjiga Jua Nesbea, od kojih su 12 iz serijala o Hariju Huleu.

Ju Nesbe je dobitnik nagrade kluba Riverton, skandinavskog Staklenog ključa i Nagrade udruženja norveških knjižara, a njegov roman „Crvendać“ je 2004. proglašen „najboljim norveškim kriminalističkim romanom svih vremena“ u velikoj anketi državne televizije.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA