Najnovije

"Biće pojačanih pritisaka zbog KiM, ali Srbija neće pristajati na ucene!"

Ako neko želi da donese neki "non pejper" sa uslovima u vezi s Kosovom i Metohijom, neka ne gubi vreme, jer Srbija neće pristati ni na kakve ucene, poručio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić. (Foto: Jutjub)

Povodom najavljene posete Beogradu i Prištini evropskog posrednika za dijalog o KiM Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu Metjua Palmera, on je za TV Pink kazao da je realno očekivati da će EU i SAD nastupati zajedno na Zapadnom Balkanu, jer se, kako kaže, promenio njihov odnos.

Dačić je dodao da očekuje teške pritiske u vezi s rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, ali je istakao da je, međutim, situacija na terenu sada drugačija i da Srbija više nije u situaciji da "samo osluškuje i gleda kako reaguju gospodari".

- Pritisak će se pojačati, ali sve zavisi od političkog rukovodstva koje je u Beogradu, a mi nećemo pristajati na ucene. Ako neko planira da donese non pejper u Srbiju, neka ne gubi vreme - rekao je Dačić.

Ukazao je na mnogo puta ponovljeni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija želi kompromis i dogovor, ali da ne prihvata nikakve ucene koji bi podrazumevale priznanje Kosova.

- Uvek smo bili za dijalog, nikada nismo bili za to da potpišemo nešto, a da kasnije ne pridržavamo kao što je radila Priština. Biće teških pritisaka, ali ako neko želi korektan odnos, mi smo tu - kazao je Dačić.

Upitan da li će "non pejper" možda biti rezultat najavljenih posete Lajčaka i Palmera, Dačić je kazao da te posete mogu biti obrazložene time da su prošli izbori na Kosovu, i da se vidi kakva će dalje biti situacija kada je reč o nastavku dijalogu, ali da više od toga ne može da se očekuje jer, kako je rekao, vlada u Prištini još nije formirana.

- Ta vlada će biti veoma ekstremna, odbijali su bilo kakav dijalog, nije to ništa sada optimistično u smislu da je albanska strana nevina, a da u nama neko gleda krivca, to više nije tako - rekao je Dačić.

O borbi države sa organizovanim kriminalom

Dačić smatra da je očigledno da će istraga koja se vodi protiv Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe otkriti nove informacije o njihovom funkcionisanju i neljudskim metodama obračuna, ali i o vezama s različitim državnim i društvenim strukturama i o tome od koga su dobijali logističku podršku.

Komentarišući medijske napise da su pojedini članovi SNS spremali prevrat protiv predsednika Aleksandra Vučića, Dačić je kazao da to ne može da komentariše, jer nema saznanja o tome, ali da je jasno da će policija, Tužilaštvo i BIA, koji se bave istragom, imati dosta posla da sve "pipke" koje je Belivukova grupa imala na različitim mestima "stavi u jednu šemu" kako bi se stekao uvid kako je ta grupa funkcionisala.

- Ima elemenata inostranosti, ali i toga da su neki ljudi na različitim funkcijama igrali dvostruke igre, pomagali, žmurili ili bili blagonakloni prema aktivnostima kriminalaca - rekao je Dačić i naglasio da nije lako boriti se protiv kriminala i da su predsednik Vučić i njegova porodica na udaru, jer, kako je rekao, kriminalci znaju da im opasnost preti sa te strane.

- To je tačka koju kriminalni krugovi gađaju da bi se otupila oštrica - naveo je Dačić, uz ocenu da se isto dešavalo neposredno pre ubistva premijera Zorana Đinđića.

- Pre toga je najavljeno hapšenje Zemunskog klana... Sve informacije koje ''tasteri'' unutar vlasti javljaju kriminalnim grupama, daju inicijalnu kapislu da se preti predsedniku i ugrožava njegova bezbednost - rekao je Dačić.

O međustranačkom dijalogu

On je rekao da će u ponedeljak 1. marta biti realizovana prva aktivnost u međustranačkom dijalogu, video konferencija na kojoj će kao predsednik Skupštine Srbije razgovarati sa delegacijom Evropskog parlamenta koju će predvoditi Dejvid Mekalister.

Nakon toga će, kaže Dačić, biti zakazan dijalog sa strankama i ističe da, ako učestvuju vanparlamentarne stranke, treba pozvati ne samo tzv. bojkot opoziciju već sve stranke koje imaju značaj na političkij sceni.

Dačić je naveo da ishod dijaloga treba da bude sagledavanje da li i šta treba popraviti u izbornim uslovima i naglasio da je spreman da vodi dijalog koji treba da bude konkretan, a ne načelnog karaktera i da se "drže političke tirade".

Amerikanci besni na Bajdena! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA