Najnovije

SRBIJA ĆE PROIZVODITI RUSKU VAKCINU DO KRAJA GODINE: Grupa stručnjaka stiže u Srbiju

Srbija će investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine Sputnjik Ve do kraja godine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ruska vakcina (Foto: RIA Novosti)

On je za britansku agenciju Rojters kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao "komplikovanu i tešku".

"U ovom trenutku nemamo proizvodne kapacitete za Sputnjik Ve, ali izgradićemo ih. Nije važnoi koliko košta, invetiraćemo u to", rekao je Vučić i dodao da je cilj Srbije da proizvodi ne samo za sopstvene potrebe, već i za izvoz u regionu.

Grupa ruskih stručnjaka trebalo bi sledeće nedelje da poseti Srbiju kako bi razgovarali o proizvoidnji vakcine Sputnjik Ve do kraja godine, navodi agencija i prenosi da bi u Srbiju ovog meseca trebalo da stigne još 200.00 doza Sputnjik Ve vakcine, 500.000 doza Sinofarmove, oko 90.000 doza Fajzer/Biontek i prve količine od oko 100.000 doza AstraZenekine vakcine.

"Kineska vakcina je najskuplja", rekao je Vučić, a Rojters dodaje da su Srbiji pomogle bliske veze sa kinom koja je do sada u nju investirala milijarde.

Agencija Rojters navodi da je Srbija sa vise od 530.000 vakcinisanih, odnosno 7,5 odsto populacije na četvrtom mestu u svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, iza Izraela, Velike Britanije i SAD.

Dodaje se da po programu vakcinacije stanovnici Srbije mogu da biraju između Fajzer/Biontek, kineske Sinofarmove i ruske Sputnjik Ve vakcine.

Agencija navodi i da je Srbija među prvim zemljama u Evropi koja je počela vakcinaciju građana sa oko milion doza Sinofarmove vakcine.

"Zahvalan sam predsedniku Siju (Đinpingu) zbog toga. Čitao sam o kvalitetu vakcina i shvatio da je kineska veoma dobra", istakao je Vučić za Rojters.

On je naglasio da će Srbija potrošiti između 200 i 300 miliona evra u toku ove godine za nabavku vakcina, ili 0,7 odsto BDP-a.

Novi tekst Vedrane Rudan o Srbiji možete pročitati OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA