Najnovije

RUSI OTKRILI SVE O SVOM ZASTRAŠUJUĆEM ORUŽJU: Jars pogađa cilj na udaljenosti od 10 hiljada kilometara

Vojni stručnjak Jurij Knutov uveren je da će protivraketna odbrana pred naletom nove ruske rakete biti nemoćna.

Jars (Foto: Jutjub)

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je tehničke karakteristike strateškog kompleksa sa interkontinentalnom balističkom raketom Jars-S.

Prema informacijama vojnog odeljenja, dužina projektila je 17,8 m, lansirna masa je 46 tona, a masa korisnog tereta dostiže 1250 kg. Municija koja koristi čvrsto gorivo sposobna je da pogodi cilj na udaljenosti od 10 hiljada kilometara.

Jars-M je značajno poboljšana verzija drugog strateškog raketnog sistema Topolj-M. Vojni stručnjak Jurij Knutov primetio je da praktično ista veličina ne bi trebalo nikoga da zavara. Sa sličnim spoljašnjim karakteristikama, „Jars“ ima ogromne prednosti u odnosu na svog prethodnika.  

„Brzina igra veoma važnu ulogu. Nije obelodanjena, jer je to u osnovi tajna karakteristika. Omogućava raketi da što pre izađe iz svemira u nisku orbitu“, objasnio je stručnjak.

Po pravilu, sistem za protivraketnu odbranu ima najveće mogućnosti da obori raketu. Ali pošto Jars ima vrlo veliku brzinu, čak je i u ovoj fazi njegovo uništavanje vrlo težak zadatak.

U SAD je jednom prilikom priznato da je za presretanje samo jedne ICBM novog raketnog kompleksa Rusije potrebno najmanje 50 raketa Aegis.

Istovremeno, primetio je ekspert, same SAD danas nemaju ekvivalentno oružje. Rakete Minuteman III razvijene vrlo davno mogu se upoređivati samo sa Topolj-M. 

Pentagon je, shvatajući nezavidan položaj koji američki PVO sistem ima u odnosu na Jars , usvojio program za razvoj nove rakete na čvrsto gorivo.

Šešelj pokazao kompromitujuće slike vladike Grigorija. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA