Najnovije

Šta će Bajden uraditi sa Vašingtonskim sporazumom?

Da li će Vašingtonski sporazum, koji je u Beloj kući potpisan 4. septembra 2020. godine između Beograda i Prištine uz prisustvo, sada bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa ostati na snazi, ili će dolaskom DŽoa Bajdena na mesto predsednika biti po strani, pitanje je koje od američkih izbora zanima javnost?

Potpisivanje Vašingonskog sporazuma. (Foto: Flickr)

Ove dileme traju od momenta kada je Bajden pobedio na izborima u SAD održanim u novembru. Tako je predsednica Skupštine Kosova Vljosa Osmani najavila da će zatražiti revidiranje sporazuma, a Trampov poraz uneo je opravdanu sumnju da će to značiti i poraz sporazuma. Međutim, prema rečima budućeg šefa američke diplomatije Entonija Blinkena, "nastaviće se tamo gde su njihovi prethodnici stali". 

Juče su Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose na virtuelnoj ceremoniji održanoj u Jerusalimu i Prištini, a odluka o priznanju Kosova doneta je u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Beloj kući 4. septembra, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Tada je to potvrdio i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, a jučerašnji diplomatski odnosi su samo dokaz da se dogovori iz Vašingtona, kada je u pitanju priznanje Kosova od strane Izraela, očigledno poštuje. 

"Po principu švedskog stola"

Mladen Lišanin sa Instituta za političke studije za Direktno.rs kaže da se novi državni sekretar Entoni Blinken nedavno pohvalno izrazio o tzv. Vašingtonskim sporazumima, što znači da će ovaj dokument svakako nastaviti da figurira kao element američko-srpskih odnosa, naravno u meri i na način koje američka administracija bude smatrala optimalnim.

- Tu preti opasnost da se od celog sporazuma ažurnije izvršavaju oni delovi koji Srbiji ne idu direktno u prilog. Pored toga, važan deo ovog dokumenta predstavlja otvaranje DFC kancelarije u Beogradu, što nije toliko pokazatelj američkog poverenja u srpsku ekonomiju, koliko je deo šire američke strategije suzbijanja kineskog uticaja. Ukratko, Vašingtonski sporazumi neće nestati sa Trampom, već će se nova administracija njima služiti po principu švedskog stola - smatra Lišanin. 

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije, sadašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić, rekao je u jednom gostovanju da je nerealno očekivati da će novi predsednik SAD DŽozef Bajden raditi na zaoštravanju politike prema Srbiji, kao i da su Bajden iz 2021. i Bajden iz 90-tih godina dve različite priče.

- Svi razgovori sa njim bili su korektni. I tada je pričao da mu je u interesu da se u regionu vodi proces pomirenja i da neće podržavati ekstremne odluke kao što je raskidanje sporazuma - rekao je Dačić.

A, kako će se razvijati cela situacija sa Vašingtonskim sporazumom, koji su u septembru potpisali kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa tadašnjim američkim predsednikom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa, da li će on zaista ostati na snazi ili biti po strani, ostaje da se vidi.

Baš kao i kakve odnose će ubuduće Srbija imati sa Amerikom! 

Nova libijska vlada strepi od suda generala Haftara! Više o tome OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA