Najnovije

KRATKA ISTORIJA USPONA I PADA ISLAMSKE DRŽAVE: Sve je počelo sa Al Zarkavijem, zvanim "Princ Tame"

Priča o usponu Islamske države nije počela ni 2012, 2013 niti 2014. godine već 19. avgusta 2003. godine kada se manji kamionet zaustavio ispred sedišta misije UN u Bagradu. Usledila je stravična eksplozija koja je raznela polovinu zgrade u kojoj je bio smešten sam vrh misije UN u Iraku. Tom prilikom stradao je i njen šef Brazilac Serđo Vijera de Meljo. Osam meseci kasnije u javnost je procureo audio snimak koji je počeo rečima: “Bog nas je nagradio. Žanjemo njihove glave i sečemo njihova tela u Bagdadu, Karbali i Nasiriji…. Lista gradova se nastavila a snimak je završen sa jednim imenom Abu Musa Al Zarkavi…

Islamska država. (Foto: Jutjub)

Ko je bio taj Al Zarakvi neko bi postavio pitanje? Opet, na internetu je lansirana serija snimaka gde se vidi muškarac obučen u crno kako velikim nožem seče glave taocima… I opet pitanje ko je taj krvnik prema kome je neko bi rekao Bin Laden bio nedužan kao jagnje…

Sve je počelo u Sarki

Za razjašnjenje misterije potrebno je vratiti se u prošlost u mali jordanski gradić Sarka, gde većinom borave izbeglice i prognanici iz izraelsko-palestinskih ratova. U ovom malom, a prenapučenom gradu 30. oktobra 1966. godine rođen je Al Zarkavi. Od ranog detinjstva kako su pričali meštani, kasnije novinarima dečak je rastao osamljeno bez drugara, nije imao ni stalnih prijatelja, rano je napustio školu i većinu vremena provodio je u uličnim obračunima, pijenju.. Međutim, preokret je nastao kad je već kao zreli mladić ušao u džamiju gde se upoznao sa radikalnim islamom i događajima u Avganistanu, gde se većina njegovih sunarodnika borila rame uz rame sa sovjetskom vojskom. Već tad je počeo da odbacuje sve ono što je imalo veze sa savremenim svetom i smatrao je da se treba vratiti korenima i životu kao u doba proroka Muhameda..

Al Zarkavi je otišao u Avganistan sredinom 1980- tih godina prošlog veka. U Jordan se vratio tek 1993. još više pod uticajem radikalnog islama i sa ogromnim ratničkim iskustvom. Meštani Sarke tvrdili su da je bio neprepoznatljiv.. Počeo je odmah sa prikupljanjem doborovoljaca da zbaci sa vlasti jordanskog kralja Huseina, ali je ekspresno uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu. Opštom amnestijom 1999. našao se na slobodi. Spakovao se i otišao ponovo u Avganistan, gde se ubrzo popeo među top 10 lidera Al Kaide, ali od 2001. mu se gubi svaki trag. Međutim, dve godine kasnije Al Zarkavi osvanuo je u Iraku, sa lažnim pasošom, ogromnom količinom novca. Sedeo je i čekao svoj trenutak, koji je stigao brzo. Avgusta 2003, usledio je masovni ustanak u Iraku, a svoj zvezdani trenutak Al Zarkavi doživeo je dok je sekao glavu Amerikancu Nikolasu Bergu. Usledila je zatim Faldužda, bitka u kojoj je Al Zarakvi u zamku uvukao američke marince i novu iračku vojsku koja je brutalno stradala u seriji bombaških napada.

Amerikanci i Iračani izvojevali su pirovu pobedu, uz pomoć tenkova, a glava Al Zarkavija tada bila je ucenjena na 25 miliona dolara… Dok su ga Amerikanci jurili on je po džamijama u čuvenom sunitskom trouglu na zapadu Iraka prikupljao nove dobrovoljce za bombaške napade i ratnike.. Zahvaljujući internetu džihadistička propaganda ga je prozvala “ Princ Al Kaide u Iraku“.. Pojavljivao se samo noću, izbegavao je telefone.. Amerikanci su zbog njega formirali „Task Force 262“ koja je bila zadužena za njegovo hvatanje. Trebalo je da prođe godinu dana da Amerikanci februara 2005. dobiju od insajdera iz redova džihadista informaciju da je Zarakavi krenuo u Ramadu. Postavljena je zaseda i izrešetano vozilo, ali Al Zarkavija nije bilo među ubijenima, tad su primetili drugo dostavno vozilo koje je krenulo kroz pustinju, tad je jedan krupan i nepoznati muškarac iskočio iz vozila i nestao. Vozač koji je uhvaćen propevao je na saslušanju da se u jednoj kući na periferije Ramade krije Al Zakravi. Amerikanci ovaj put nisu ništa prepustili slučaju i bacili su 250 kilogramsku avio- bombu, koja je kuću pretvorila u parah. Među ruševinama bilo je i telo muškarca koje je identifikovano kao Al Zarkavijevo.. Time je okončan put princa Al Kaide u Iraku.

Iza njega osim taoca sa odsečenom glavom ostala je vizija islamskog sveta koji će staru slavu povratiti brisanjem granica koje su postavili kolonijalni osvajači. Zarakvi je samo govorio o kalifatu.. Iako je bio mrtav njegova vizija ostala je da živi među islamističkim milicijama i grupacijama u Iraku.

Ruska vojna policija upala u osinjak terorista! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA