Najnovije

KRIK: Omiljenom analitičaru režima sude za ubistvo

Teško da prođe nedelju dana a da se u srpskim medijima ne pojavi izjava, mišljenje ili kolumna Božidara Spasića, penzionisanog šefa specijalnog tima Službe državne bezbednosti. Novinari koji ga predstavljaju kao eksperta, međutim, propuštaju da svojim čitaocima spomenu da se Spasiću u Belgiji sudi za naručivanje političkog ubistva.

Boža Spasić. (Foto: Jutjub)

NJega prorežimski tabloidi i televizije često koriste kao analitičara u temama koje se tiču bezbednosti, stranih službi i kriminala, ali Spasić komentariše i koliko su Srbi preljubnici i koliko često političari posećuju "bahanalije" sa prostitutkama.

On je bio redovan sagovornik u tekstovima o omiljenoj temi tabloida - ubistvu pevačice Jelene Marjanović, gde je komentarisao informacije iz istrage do kojih tabloidi navodno dolaze.

Pisao je kolumnu za nedeljnik "Afera", u vlasništvu Gradiše Katića koji je tokom akcije "Sablja" hapšen kao pripadnik zemunskog klana.

Potpisivan kao operativac DB-a, kriminolog, ali i privatni detektiv, Spasić se pojavljivao kao stručnjak za različite teme, između ostalog dešavanja na Kosovu, izmišljene seks-afere sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a portal Srbijadanas.com je preneo i Spasićeve pohvale Aleksandru Vučiću nakon njegove pobede na predsedničkim izborima.

Tabloidi, međutim, čitaocima propuštaju da ukažu na jedan kontroverzan detalj - Spasiću se u Belgiji sudi za organizovanje političkog ubistva.

On je novembra prošle godine pred briselskim sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog naručivanja ubistva kosovskog aktiviste Envera Hadrija 1990. godine. U istom postupku osuđeni su i kriminalci Andrija Drašković i Veselin Vukotić kao izvršioci.

Presuda je zatim ukinuta i postupak vraćen na ponovno suđenje. Božidar Spasić je tada rekao da ga ceo taj slučaj uopšte ne zanima.

NJegov zastupnik, a ujedno i njegov sin, Srđan Spasić, nije mogao da precizira u kojoj je fazi postupak, jer, kako kaže, nikakve zvanične informacije nemaju od suda, niti su o bilo čemu obaveštavani bilo kakvim pozivim i dopisima.

- Ja sam pročitao, a ima tome neko vreme, da je to ukinuto i vraćeno na ponovno suđenje. Ne mogu definitivno da potvrdim, ali realno, nešto mora da se završi. Nije završeno - kazao je Srđan Spasić.

Spasić je u svojoj knjizi iz 2000. godine "Lasica koja govori" napisao da stoji iza ubistva Hadrija koji je tretiran kao terorista i detaljno naveo kako je ubistvo izvršeno. Knjiga je na sudu korišćena kao dokaz protiv njega.

U intervjuu za pre četiri godine, Spasić je negirao da je organizovao ubistvo, a knjigu je opisao kao romantizovanu bajku u kojoj je u svom liku personifikovao Službu državne bezbednosti, "kako bi priča bila dinamičnija".

Na njegovom sajtu stoji da je tokom svog rada u Službi državne bezbednosti izveo oko 90 operativnih akcija širom sveta kojima je bilo obuhvaćeno nekoliko hiljada pripadnika "ustaško-šiptarskih terorističkih bandi", kao i da je do 2007. godine radio u svojoj privatnoj detektivskoj agenciji, posle čega je otišao u penziju.

Ruska vojna policija upala u osinjak terorista! Više o tome OVDE.

Izvor: KRIK

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA