Najnovije

"NIJE MU PRVI PUT!" Srđa Trifković za smenu Vladimira Kostića zbog izjave da "Kosovo više nije srpsko!"

Spoljnopolitički urednik časopisa "Hronikls" istoričar prof. dr Srđa Trifković rekao je da bi, nakon izjave predsednika SANU Vladimira Kostića da "Kosovo više nije srpsko", trebalo izabrati drugog čoveka da vodi tu instituciju.

Vladimir Kostić. (Foto: Jutjub)

- Izjava predsednika SANU Vladimira Kostića ne može da bude njegovo privatno mišljenje po prirodi njegove funkcije. Skandalozno je za jednu nacionalnu instituciju da ima na čelu čoveka koji poziva na kršenje Ustava i odricanje od teritorijalnog integriteta. Situacija nastala u SANU povodom pitanja Kosova (i Metohije) trebalo bi da se završi izborom novog čoveka na čelu akademije, jer ovo nije prvi put da Kostić daje ovakve izjave - rekao je Trifković.

On je podržao inicijativu akademika Matije Bećkovića da Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti stav o “najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije – Kosovu i Metohiji”.

- Mislim da je trebalo ta incijativa da bude pokrenuta i ranije, ali sa druge strane, verujem, zbog Matijinog ugleda, renomea i težine njegovog ulgeda, da je značajno što je ovo poteklo od njega - rekao je Trifković.

On je podsetio, da je svojevremeno, kada je pre nekoliko godina Kostić nešto slično izjavio, to uporedio sa jednim slučajem između Nemačke i Francuske.

- Bilo bi nezamislivo da pre Prvog svetskog rata neki član francuske akademije kaže da priznaje nemačku aneksiju Alzasa i Lorene. Francuska nacija je bila jedinstvena da su to otete provincije, koje pre ili kasnije moraju da budu vraćene - rekao je Trifković.

Evo šta se krije iza velikog reseta, pametnih gradova i ukidanja gotovine! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA