Najnovije

(Intervju) Selena Košutić, čuvar kulturne baštine: Umetnica za koju će svet tek da čuje!

Selena Košutić crvenokosi Vitez umetnosti koji perom, iglom, koncem, bojama i četkicama čuva kulturnu baštinu od zaborava.  Prošle godine, ona i suprug odlučili su da vreli Beograd zamene Seleninim rodnim gradom. 

Foto- Jelena Radosavljević

Selena Košutić, Modni dizajner proizvoda od kože, Vajar – livac umetničkih predmeta, Vitez umetnosti u redu Kraljevskih vitezova, jedini je sertifikovan kaligraf u Srbiji, koja se perom, iglom i četkicama bori za umetnost i svoj šareni svet, svet boja, papira, kože. Čak je i jedna flauta dala ton ovom divnom šarenom svetu. Svojim radom ostavlja dubok pečat i pokušava da od zaborava sačuva stare zanate i promoviše ćirilično pismo, kako kod nas tako i u svetu. 
Već godinama stvara svoju karijeru protkanu, pesmama, nakitom, slikama, pergamentima, raznim predmetima izrađenim od kože i najvećim delom torbama, najvažnijem delu brenda „Chili Bags”. Ova mlada dizajnerka naglašava da prirodni materijali i ručna izrada, uz jednostavnost, kvalitet i logo „ljute papričice“ vode ka prepoznatljivoj, udobnoj torbi koja se uz zadovoljstvo nosi.

Da li se u Vašem slučaju, talenat prenosi iz generacije u generaciju? 
Da, i ponosna sam na to. Kao dete sam se igrala dedinoj i stričevoj obućarskoj radionici pa mi je miris kože i zvuk čekića od malih nogu postavio osnove i nosim ih sa sobom kao mirise i zvukove detinjstva. Takođe, sa druge strane, u našoj kući se osećao i miris boja, terpentina i lakova jer se mama bavila slikanjem po staklu i keramikom pa je nekako bilo prirodno da uz talenat i ja gazim putem umetnika. Evo sada i moj sin Despot, koji je takođe svrstan u Kraljevski red vitezova umetnosti, već naveliko koristi četkicu i boje a napravio je i svoj prvi štep na koži, pa će nadam se nastaviti ovaj porodični posao. Takođe se nadam da će i beba koju očekujemo u septembru takođe naslediti ovaj talenat – ističe ponosna mama Selena.  
Kako je sve počelo, jako rano su počeli da se ređaju uspesi i nagrade?
Moj umetnički talenat prepoznao je moj nastavnik likovnog u osnovnoj školi, pa sam kod njega dobila osnovno znanje, temelj, i dok su se drugi igrali ja sam od svoje desete godine ustajala jako rano, žurila na časove i s puno ljubavi učila perspektivu, merenje, postavku, senku... Uz njegovu podršku sam bila i pobednica takmičenja u crtanju na Vukovom saboru u Tršiću sa 14 godina. Odatle su počele nagrade. NJemu sam zahvalna i na dobroj pripremi za upis Umetničke škole u Užicu, gde sam najviše naučila od svojih profesora, sa kojima sam u kontaktu i koji su nadam se ponosni na mene. Na žalost neki od njih nisu među nama ali su uvek u mojim mislima i potezima četkice i olovke. Uz te divne ljude usavršila sam crtanje, vajanje i slikanje, naučila sam kaligrafiju, da radim keramiku, vitraž i mnoge druge tehnike. Sva ta znanja i veštine kasnije sam uobličila u svoj stil i primenila na svoj način.


Umetnost lepog pisanja je još jedna Vaša viteška veština?
Moje rukopisanje je još jedna moja velika ljubav, papir, boje, tuševi, pera, pečatni vosak, moj lični pečat koji stavim na kraju svakog rada, pravo zadovoljstvo... Sa kaligrafijom sam se prvi put susrela u Umetničkoj školi u Užicu i od tada na razne načine se bavim i primenjujem ovu staru umetnost lepog pisanja. Još jedan stari zanat koji negujem i čuvam od zaborava. U Beogradu sam držala školu kaligrafije, a po povratku u Čačak i u “Shabby chicu” i studiju “Gufo wear”, sa kojim imam divnu saradnju. Bavim se kaligrafijom sa ornamentima, obrađujem i papir po svojoj recepturi, kako bi dobio izgled drevnosti. Volim da pišem oba pisma, ali dajem prednost ćirilici, jer mislim da je i tako čuvamo i prenosimo na našu decu, pokazujemo svetu našu kulturnu baštinu. Uzor su mi ustavna pisma, a imam i svoje pismo, koje sam izvela iz nekoliko drugih. Kolekcionari, poštovaoci i ljubitelji drevne umetnosti mi naručuju povelje, diplome, zahvalnice, razne tekstove.   

Svestrani ste, pišete, slikate, vajate, ipak Vam je dizajn proizvoda od kože glavno zanimanje? 
Da, bilo je uspeha i u drugim oblastima, objavljena zbirka pesama, još jedna pripremljena, bilo je izložbi mojih crteža i slika širom Srbije, raznih diploma ali sam iz ljubavi prema koži i modi, uz podršku porodice i upisala Fakultet za dizajn, kože i obuće, a diplomirala na dizajnu kožnog kofera, koji sam posle pedeset godina prva ručno uradila u Srbiji. Nakon uspešno završenih studija nije bilo posla pa sam spakovala svoj kofer i otišla iz zemlje. Godinu dana sam živela u Sloveniji, gde sam radila kao kostimograf u jednom pozorištu na primorju. Po povratku u Beograd otvorila su se i vrata ovog posla kada sam počela da radim u jednoj nemačkoj firmi kao “skriveni” dizajner obuće i tašni za tri poznata brenda. Iskustvo koje sam tokom tih godina stekla mnogo mi je pomoglo da dizajn kožnih tašni postane moje glavno zanimanje.
Išla sam stepenik po stepenik, kako je jedino ispravno. Došlo je vreme da se posvetim stvaranju svog brenda i “Chili bags” je nastao u proleće 2014. Nazivu je “kumovao” moj momak, danas suprug, zbog boje moje kose i mog karaktera. Ogromnu snagu, energiju i motivaciju crpim iz porodice, muž Vukašin i sin Despot su mi glavna podrška.


Vaši proizvodi od kože su vaša umetnička dela, prošivena pričama?
 Svaka tašna, ranac, dečje cipelice, i sve drugo od kože je najvećim delom ručni rad, a mašinski se obrađuje samo ono što je neophodno i to daje originalnost mojim proizvodima. Uz to, mušterija može sama da bira boju kože, štepa i ručki, koje sama našivam tehnikom koju sam naučila od dede. Tako da dobije svoju tašnu “iz snova”. Za sve što postižem i uspeh koji se lagano niže, veliku zahvalnost dugujem i svom timu, dvema Jelenama – modelarki Pančić Ilić, koja pravi modele po mom dizajnu i crtežima, tako da se ispoštuje umetnost, kvalitet, praktičnost i udobnost, i fotografu Jeleni Radosavljević – naglašava Selena.
Svi moji proizvodi, kolekcije, dobijaju svoju priču, kratku, istinitu, jednostavnu i jedinstvenu, iskrenu, iz prirode, u koju su upletena sećanja iz detinjstva, snovi, prijatelji, porodica, bajke i svet oko nas. Sve je to jedan proces – osmišljavanje i crtanje modela i pisanje priče. Priče su u rečima i fotografijama.
Modele, osim na svom sajtu, instagramu i fejsbuk stranici, izlažem u Modnom studiju “Gufo wear” u Čačku i radnji “Stari zanati Srbije” u Beogradu. Porudžbina ima, ne samo iz Srbije, već iz mnogih drugih zemalja.

 

Izvor:pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA