Najnovije

TUŽBOM RUŠE DOKAZE O "ŽUTOJ KUĆI": Šiptari hoće da spreče postupke u Hagu, zataškavaju vađenje organa srpskih civila

Pokušavajući da skrenu pažnju sa zločina trgovine organima ubijenih Srba u tzv. žutoj kući na severu Albanije, vlasnici ovog domaćinstva odlučili su da tuže one koji su o zlodelima albanskih terorista govorili.

Žuta kuća (Foto: Jutjub)

Na tapetu porodice Katući su izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte i nekadašnji šef Unmikove kancelarije za nestale osobe i forenziku Hoze Pablo Barajbar. Optužuju ih jer su im na imanje, kako kažu, dolazili nelegalno i javnost "lagali o zločinima u njihovoj kući".

Ovakav potez, spekuliše se, može biti svojevrsna najava da će se i zločini počinjeni na severu Albanije naći u optužnicama Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji sa sedištem u Hagu, možda kao posebna ili kao dorađena optužnica koja je već podignuta protiv četiri komandanta tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.

Advokat sa KiM Tom Gaši rekao je da je dobio punomoćje porodice Katući da pokrene tužbu i na fejsbuk-profilu napisao da je ona usmerena ka "odbrani nacionalnih vrednosti Albanije, OVK i protiv Specijalnog suda".

- Marti je neovlašćeno boravio na imanju, tajno, u zamaskiranom automobilu, prevario je Savet Evrope svojim izveštajem o ubistvima i trgovini organima i obmanuo kosovske institucije koje su glasale za formiranje Specijalnog suda. Bivša haška tužiteljka koristila je lažne podatke u svojoj knjizi, a nekadašnji Unmikov zvaničnik je ilegalno boravio u kući. Specijalni sud treba raspustiti - rekao je Gaši, i dodao da je dužnost Albanije i tzv. Kosova da "znaju istinu da je sve nameštao Marti, a da je posledica laži Specijalni sud koji je ocrnio čitavu albansku naciju".

Gaši je naveo i da mu je porodica Katući rekla da je kontrola njihove kuće obavljena nezakonito, bez odluke tužilaštva ili da je albanskim institucijama to možda bilo poznato, ali da to drže u tajnosti. Takođe, Katućijevi su mu rekli da na njihovom posedu nisu bili vojnici OVK i da je spreman da u Hagu dokaže da se za njegovu porodicu vezuju laži.

- Pitali su me za mrlje od krvi, rekao sam im da su mi se rađala deca i da smo sekli meso - naveo je Mersin Katući, i dodao da je Barajbar (Unmikov službenik) dolazio na njegovo imanje, jer je navodno tražio kuću za izdavanje.

Advokat iz Prištine upitao je Katućijeve zašto su njega angažovali, a ne nekog advokata iz Albanije, na šta mu je odgovoreno da su albanski advokati bili na to spremni, ali da im albanska država nije dala za pravo.

U izveštaju Martija nedvosmisleno piše da je postojala ruta kojom su navodno prevoženi zatvorenici. Kako primećuje, od leta 1999. i povlačenja srpskih snaga, granica između tzv. Kosova i Albanije je praktično prestala da postoji.

- "Žuta kuća" u mestu Ripe, blizu Burelja, bila je samo jedna od mnogih u ovoj epizodi. Ponašanje nekih članova porodice koji sada tu žive pokrenulo je niz pitanja, posebno kada su davali različita objašnjenja otkud krv u dnevnoj sobi ispod stola, što je otkriveno luminolom. Rekli su da su tu klane životinje, a zatim i da se jedna žena iz porodice baš ovde porodila - naveo je Marti u izveštaju.

On je opisivao da su zatvorenici prebacivani od objekta do objekta na najmanje šest lokacija, o čemu svedoče vozači, telohranitelji, pripadnici logistike... U svedočenjima se pominje da su zarobljenici ubijani pucnjem u glavu, vađeni su im organi, a najviše bubrezi, napisao je Marti. Na poslednju lokaciju u Fuše Kruje, stizali su oni zdravstveno jaki da "doniraju" organ, vađena im je krv i rađena "tipizacija tkiva" da se vidi nivo kompatilibilnosti sa onima kojima je njihova smrt donosila život. Navodno, zaključuje Marti, svesni o čemu se radi, molili su dželate da ih ne seckaju na komade.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže, za "Novosti", da Marti nikada nije bio u tzv. žutoj kući:

- Ovde su, na tragu zločina Ramuša Haradinaja, došli Barajbar, haški istražitelj Patrik Lopez i novinar Entoni Montgomeri. Pronašli su dokaze koji su ukazivali na zločine, domaćin je imao šuplju priču o zaklanim životinjama. Utvrdilo se da je krv ljudska. I mi smo tada imali saznanja. Lopez nam je dao kompletnu foto-dokumentaciju. Imali smo izjave brojnih svedoka. Ispostavilo se da se lekovi, čije su kutije pronađene, daju pacijentima za opuštanje mišića i da se koriste za transplantaciju organa. Zatvorenici su znali kad im se bliži kraj.

Vukčević priča da je otišao u Tiranu, rekao da imamo saznanja i tražio iskopavanje na 12 lokacija, na šta nisu pristali.

- Tadašnji premijer Sali Beriša rekao je kasnije, kada smo već bili otišli, da takve stvari može da izmisli samo patološki um, a ja sam odgovorio da je jedno iskopavanje trebalo da bude na pet kilometara od njegove kuće. Sve izjave svedoka i dokaze koje smo imali kasnije je proverio i potvrdio Marti, zatim i tužilac Klint Vilijamson. Naš rad je rezultirao hapšenjem Tačija i ostalih. Ne zna se šta će se još otkriti tokom suđenja i u kom pravcu će ono ići. Smatram da će biti osuđeni - očekuje Vukčević.

Na naše pitanje o tvrdnjama da su dokazi iz "žute kuće" uništeni, kako se pominjalo, Vukčević navodi da se materijalni dokazi uništavaju kada im istekne rok, ali da su fotografisani (što je takođe dokaz) i da je to dostupno tužiocima.

Karla opisala u '’Lovu'’

Bivša tužiteljka Karla del Ponte pisala je u svojoj knjizi "Lov: ja i ratni zločini" da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, odakle su slani u klinike širom Evrope. Ona spominje naselje Burelj i "žutu kuću".

Fila: Obična lakrdija

Kome će da ih tuži i koga da tuži? Ova najava tužbe je verovatno političke prirode da bi pokazao svoj, ja bih rekao, lažni patriotizam. Takvih primera je mnogo. Gaši je dobro svestan činjenice da takva tužba nije utemeljena na pravnim principima i da od toga nema ništa. Sve je to obična lakrdija i komedija - kaže advokat Toma Fila.

Da li se Republika Srpska udaljava od FBiH, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA