Najnovije

MINISTAR ZDRAVLJA LETI IZ VLADE ZBOG RUSKE VAKCINE: Ritualna žrtva neslaganja, nezdrav geopolitički pristup

Slovački premijer Igor Matovič najavio je u četvrtak ostavku šefa Ministarstva zdravlja Mareka Krajčija zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji u vezi sa kupovinom ruske vakcine Sputnjik V.

Ruske vakcine u Slovačkoj (Foto: RIA Novosti)

Dana 1. marta, na inicijativu Matoviča, iz Rusije je isporučena prva serija vakcine Sputnjik V, što je izazvalo oštru reakciju lidera desničarskih partija koje su deo vladajuće koalicije.

NJihovi pokušaji da premijer podnese ostavku su osujećeni, nisu se sastali sa predsednicom zemlje Zuzanom Čaputovom, ali su nastavak koalicione saradnje odredili ostavkom ministra zdravlja, koji je izdao dozvolu za upotrebu vakcine Sputnjik V u. Slovačkoj.

„Budući da je odlučujući razlog zahteva za ostavkom šefa Ministarstva zdravlja naših koalicionih partnera bila kupovina ruske vakcine Sputnjik V, onda bi, po mom mišljenju, ova ostavka trebalo da se dogodi tek nakon početka upotrebe Sputnjika V u Slovačkoj “, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

„Pored mene stoji čovek koji je od svih ministara savlađivao pandemiju više nego bilo ko drugi u 12 meseci“, rekao je Matovič govoreći o Krajčiju.

Premijer je zahtev za ostavkom ministra zdravlja nazvao jednim od najapsurdnijih, najneljudskijih i najnemoralnijih. Ministar je, prema Matoviču, postao "ritualna žrtva" neslaganja u vladajućoj koaliciji.

Prema rečima premijera, pritisak na njega da zahteva ostavku ministra zdravlja postojao je već dugo, svaka greška učinjena tokom pandemije u odlukama kabineta bila je Krajčijeva krivica.

Premijer Matovič dogovorio se o isporuci vakcina iz Ruske Federacije sa ruskom stranom tajno, iza leđa koalicionih partnera. Oni su ranije blokirali ovu odluku na vladinom sastanku, obrazlažući svoj stav da Sputnjik V nije registrovan kod Evropske agencije za lekove (EMA).

Prema Matovi;u, ovo je bila manifestacija nepoštovanja političara prema svojim sugrađanima, koji su umrli zbog nedostatka vakcina protiv Kovid-19 i nezdrav geopolitički pristup problemu.

Zašto niz zemalja obustavlja vakcinaciju preparatom AstraZeneka, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA