Najnovije

RUSIJA PODRŽALA REPUBLIKU SRPSKU: Kritike iz OHR-a i zapadnih ambasada

Podrška zaključcima Narodne skupštine Republike Srspke stigla je iz Ruske Federacije, uz poruku da OHR mora da ode iz BiH.

NSRS (Foto: NSRS)

Reagovao je i Brisel - EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost i smatra da je potrebno da se prevlada prošlost i napreduje od Dejtona ka Briselu.

Dok se čeka srpsko jedinstvo o važnim nacionalnim pitanjima, bošnjački političari srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika optužuju da narušava mir, a Republiku Srpsku nazivaju zločinačkom tvorevinom.

Budućnost BiH je bez OHR-a. S ovim stavom Narodne skupštine saglasna je i Ruska Federacija. Ambasador Igor Kalabuhov poručuje da je ovo principijelan stav njegove zemlje i da ne zavisi od ličnosti visokog predstavnika.

- Smatramo da se ovaj institut nakon 25 godina mora zatvoriti i da sve strane u BiH treba da imaju mogućnost da se slobodno dogovaraju kakvu BiH žele - ističe ambasador.

OHR poručuje da ovlašćenja visokog predstavnika ne može preispitivati Narodna skupština.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH odgovara da je Narodna skupština najviši zakonodavni i politički organ Republike Srpske i autonomno će da donosi odluke za koje je ovlaštena.

- Mi smo imali ozbiljan prigovor na to kako se imenuje visoki predstavnik. U Aneksu piše da traženjem stava potpisnica SB UN potvrđuje imenovanje i to je jedino što je poznato.To što su se oni između sebe dogovarali interno da to krše, to je njihov problem. Mi se ovde borimo za zakon i ne možemo prihvatiti da nam Velika Britanija, a ni EU drže priču o vladavini prava, a od početka krše pravo - kaže Dodik.

Stranačko jedinstvo o važnom nacionalnom pitanju juče je izostalo. Za vladajuće stranke to je dokaz da opozicija nije spremna za ozbiljne nacionalne teme.

- To je primer u kome je SDS žrtvovao svoju politiku da bi podržao anti-SDS politiku PDP-a. Te dve politike nikada nisu bile spojive. SDS je u nekom periodu stvaranja Republike Srpske imao izrazito nacionalno obojenu politiku stvaranja nacionalne države, dok je čitava struktura PDP-a uključena na britanske i druge obaveštajne izvore i na taj način i funkcionišu - kaže Dodik.

Darko Banjac, predsednik NPS, ističe da opozicija nije imala nijedan razlog da napusti posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

- To je najgori mogući vid političkog delovanja. Opozicija ono što je rekla za govornicom protiv visokog predstavnika, trebalo je to i da izglasa. Jedno je pričati, a drugo je uraditi - dodaje Banjac.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocenio je da su poslanici opozicije poslali poruku podrške OHR-u, jer su napustili zasedanje i izbegli glasanje.

 - Budući da predstavljaju apsolutnu manjinu, ta poruka je demaskirala njihov politički stav prema onome što je sadašnji politički predstavnik pokušao da najavi oko korišćenja Bonskih ovlašćenja, i govori o tome da bi oni rado obavljali funkcije na koje ih je izabrao OHR a ne narod i da bi prećutno odobrili smene visokih funcionra Srpske ukoliko bi OHR to pokušao da uradi - naglasio je Stevandić.

To što opozicioni blok nije zauzeo zvaničan stav o radu visokog predstavnika u BiH u SDS-u pravdaju tvrdnjom da ne žele da, kako kažu, učestvuju u predstavi vladajućeg bloka i Milorada Dodika koji, ističu, želi da se zaštiti i time narušava nezavisnost Narodne skupštine.

- Ako on (Dodik) kaže kako će se i šta raditi, kakva je to nezavisnost NSRS? Iz toga proizilazi manipulacija sa NSRS koju onda stranci gledaju da okarakterišu kako njima odgovara, a na štetu građana i same Republike Srspke - poručuje poslanik SDS-a Davor Šešić.

Opozicija je u Skupštini, dok je nisu napustili, potencirala priču o tome ko je krivac za prenos nadležnosti sa Srpske na BiH, zbog čega ih je Dodik na sednici podsetio ko je javno priznavao da je prenosio nadležnosti.

Dok se u Srpskoj čeka jedinstvo - SDA poručuje da bez ustavne reforme OHR ne može otići. Lider ove stranke Bakir Izetbegović ni ovaj put nije poropustio priliku da kaže kako smatra da je Republika Srpska zločinačka tvorevina, a da Dodik ugrožava mir.

- Republika Srpska je napravljena na ratnim zločinima, na konc-logorima, na kostima nevinih ljudi čija je jedina krivica bila što nisu Srbi. To nisu pojedinačni slučajevi, to su desetine hiljada ljudi, etnički je očišćen taj dio BiH - rekao je Izetbegović.

Na ove, ali i slične izjave od ranije, izostaje reakcija OHR-a, američke i britanske ambasade. Ipak, komentarišu zaključke Parlamenta Srpske, pozivajući bh. lidere da, kako kažu, počnu graditi konsenzus i odbace nazadnu politiku podela. Iz Brisela stiže stav da retorika podela i pozivanje na dezintegraciju neće poboljšati uslove za život.

 - Da li zaključci NSRS poboljšavaju javne usluge, otvaraju radna mesta, popravljaju vladavinu prava i minimalizuju korupciju? Mislim da ne - naglasio je šef Kancelarije EU u BiH Johan Satler.

Napredak BiH, za političke analitičare, uslovljen je odlaskom stranog protektora. Smatraju da Srpska ponovo brani dostojanstvo BiH, stavom da ne želi da živi u protektoratu.

- Šta to ima sada žestoko da se kaže protiv ideje da narodi koji čine BiH treba međusobno da se dogovaraju? Šta može da bude to loše? Da li ne treba da se zajednički dogovaraju i da treba da ostanu strani protektori na vek i vekova? Nije lako suprotaviti se poziciji koja tako čista - kaže politički analitičar Aleksandar Pavić.

Parlamentarnim zaključcima Vlada Srpske ima zadatak da formira međunarodni pravni tim s ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika, koji su kršeći Dejtonski sporazum i Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat.

Kako ruska vakcina ruši jednu evropsku vladu, pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA