Najnovije

ZAKLJUČAVANJE JE NAJVEĆA GREŠKA U POSLEDNJIH 100 GODINA: Evo kakve posledice ostavlja

Razmere katastrofalnih zdravstvenih i psiholoških posljedica na skoro svaku siromašnu osobu na zemaljskoj kugli sagledavaćemo čitav jedan naraštaj, rekao profesor DŽajanta Batačarja

Karantin (Foto: Pixabay)

Dr DŽajanta Batačarja (Jayanta Bhattacharya) sa Univerziteta Stanford (SAD) izjavio je za NJuzvik da su zaključavanja povodom kovida-19 „najgora greška zdravstvenih vlasti u poslednjih stotinu godina“.

Profesor je upozorio da zaključavanje ostavlja nesrazmerno više posledica na siromašne i povećava jaz između bogatih i siromašnih.

Objasnio je i da oblasti koje su uvele drakonska zaključavanja nisu imale i najviše uspjeha u kontroli virusa.

„Ostajem pri svom komentaru da su zaključavanja najveća greška zdravstvenih vlasti u poslednjih sto godina. Razmere katastrofalnih zdravstvenih i psiholoških posledica na skoro svaku siromašnu osobu na zemaljskoj kugli sagledavaćemo čitav jedan naraštaj“, rekao je Batačarja.

„Uz to, zaključavanja nisu poslužila kontroli epidemije tamo gde su najrigoroznije nametana. U SAD su, u najboljem slučaju, od kovida zaštitila one koji nisu ,ključniʻ, dok su ključni, radnički sloj izložila zarazi.“

Profesor smatra da bi bilo bolje da su mjere bile usmjerene na zaštitu podložnijih, umjesto što su cjelokupni narodi de facto stavljani u kućni pritvor.

„Rizik od umiranja od kovida znatno je veći kod starijih ljudi nego kod mlađih… a to je ono što je bitno, jer znamo ko čini najkritičniju skupinu – starije stanovništvo. To je i osnovna postavka Deklaracije iz Velikog Beringtona: zaštitimo najugroženije“, rekao je Batačarja.

„Osim toga, samo zaključavanje teško oštećuje čoveka. To nije prirodan i normalan život.“

Batačarja je jedan od saradnika na izradi Deklaracije iz Velikog Beringtona, koju je dosad potpisalo više od trinaest hiljada naučnika iz oblasti medicine i zdravstva.

U deklaraciji se kaže da „zaključavanje kratkoročno i dugoročno ima razorne posledice po zdravlje stanovništva“, navodeći „pogoršavanje stanja kod kardiovaskularnih bolesnika, manji broj skeniranja radi otkrivanja raka i pogoršanje duševnog zdravlja – što će u narednim godinama dovesti do povećanja stope smrtnosti.“

Istraživači sa Stanforda u januaru su objavili nalaze istraživanja prema kojima obavezno zaključavanje nije doprinelo suzbijanju virusa ništa više od dobrovoljnih mera poput držanja odstojanja.

Analizom podataka istraživači „ni u jednoj državi nisu utvrdili nikakve jasne, značajne doprinose [strožih mera] u pogledu broja slučajeva.“

Kako granatiraju decu Donbasa, pogledajte OVDE.

Izvor: Stanje stvari

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA