Najnovije

Srbija odmah znala da sa kineskom vakcinom neće moći u EU

Evropska unija još veća da li će uvesti kovid pasoše i na granice staviti znak "stop" za sve one pelcovane kineskom ili ruskom vakcinom - čitaj većina vakcinisanih građana Srbije.

Ilustracija (Foto: pixabay. com/ Pravda)

Činjenica je, međutim, da smo od samog početka imunizacije naslućivali ovaj scenario i da je bilo više nego otvorenih najava da će EU priznavati samo vakcine koje je zvanično odobrila. Sagovornici slažu se da se tako nešto od starta moglo očekivati, ali smatraju da je Srbija sasvim ispravno postavila zdravlje građana iznad turizma, te da Evropska unija ovim korakom preti da sebi zada najveći autogol do sada. Veći od Bregzita i odnosa sa Trampom zajedno...

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije biće predložen 17. marta i ako bude usvojeno, važiće samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža “Juronjuz”, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Vučić: Skandalozna odluka 

Ova vest bezmalo je šokirala srpsku javnost, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da bi eventualna odluka EU da omogući ulazak jedino onima koji su primili vakcine zapadnih kompanija bila skandalozna, ali i odlična za Srbiju.

“Računam da mi neće zameriti jer EU baštini slobodno mišljenje i da neću biti kažnjen ni ja ni Srbija. Pričali su o slobodi tržišta, sad kažu hajde da zaštitimo tržište, pričali su o slobodi kretanja, sada govore kako da je ograniče. A onda nešto još gore, gledaće kako da napakoste onima koji su se vakcinisali, ali ne uz njihovu dozvolu”, kazao je Vučić i dodao bi takva odluka imala “odlične strane” za Srbiju.

On je rekao da bi u slučaju uvođenja kovid pasoša pitao EU kako će da prime mađarskog premijera (Viktora Orbana) koji je primio kinesku vakcinu.

“Ja ću da se vakcinišem kineskom vakcinom, posebno sad kad sam čuo da postoji mogućnost za takvu odluku, to onda znači da nema ništa od dijaloga sa Prištinom. Ubrzali su me, baš ću da primim kinesku vakcinu dan nakon što donesu takvu odluku”, kazao je Vučić.

Jasno od početka 

Činjenica je, međutim, da su od samog starta vakcinacije u svetu postojali jasni glasovi o uvođenju kovid pasoša, koji bi na ulasku u EU podrazumevao jedno veliko “ne” za one vakcinisane kineskom i ruskom vakcinom.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da se od početka pandemije visoka politika umešala u globalnu zdravstvenu politiku.

“Bilo je najava od starta da će se tako nešto desiti. Politika se mešala u sve oko pandemije, od maski, respiratora, do optužbi Kine, verovatno i opravdanih, zbog zataškavanja epidemije… To se proširilo i na onu fazu oko vakcina i ovo je zaista loše, zato što predstavlja nasatavak politike zapada prema Rusiji i Kini, a zdrav razum nalaže da to ne bi trebalo da važi za vakcine. I sada imamo jednu situaciju gde Evropa sve vreme hvali proces vakcinacije u Srbiji, a istovremeno svojim odlukama taj uspeh negira i blokira”, kaže Jakšić i dodaje da veruje da će ta odluka u EU biti usvojena, ali da će ubrzo biti i poništena.

Bivši novinar Rojtersa Jakša Šćekić, takođe, smatra da smo ovako nešto imali na umu, ali da je u momentu kada zdravstveni sistem puca prioritet bio zdravlje.

“Da li ćemo putovati nije bila glavna tema. Ovo je užasno veliki auto gol Evropske unije. Sklon sam da verujem da joj glave neće doći ni Bregzit, ni Tramp, več korona. Mi trenutno imamo rat vakcinama i u tom ratu ovakva odluka bila bi najveća glupost. Mislim da će ova dluka pasti, a i ako se to ne desi, biće varijanti za putovanja u zemlje EU uz PCR test. U tom smislu tumačim i najavu Nikole Selakovića da će građanima Srbija obezbediti za turistička putovanja test koji bi bio gotov za sat i po vremena. Siguran sam da će i cena biti niža”, zaključuje Šćekić.

Poznato koga čeka katanac, ko sme da radi duže. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA