Najnovije

ZVECKANJE ORUŽJEM NADOMAK RUSIJE: Ukrajinska mornarica i NATO manevrišu u Crnom moru, imaju samo jedan cilj

Pomorske snage Oružanih snaga Ukrajine održale manevre u Crnom moru zajedno da brodovima stalne protivminske grupe NATO, saopšteno je u Kijevu.

Nato brodovi (Foto: navy.mil.gov.ua)

Brodovi Alijanse su 10. marta ušli u luku u Odesi. Kako se navodi u saopštenju Oružanih snaga Ukrajine, održane su vežbe na moru tipa „Paseks“ (vežbe mornarica dve zemlje tokom kojih treba da se osigura da su brodovi i posade spremni da komuniciraju i sarađuju u uslovima rata ili u okviru humanitarnih operacija).

Cilj manevara bilo je uvežbavanje koordinacije između posada brodova Ukrajine, Turske, Rumunije i Španije, uključujući protivminsko delovanje, odbijanje napada protivnika iz vazduha i drugo.

Ovo je drugi put da se manevri ovog tipa od početka godine održavaju u Crnom moru.

Podsetimo, Vrhovna rada Ukrajine je 2014. godine unela izmene u dva zakona kako bi se omogućilo približavanje zemlje NATO i pristupanje Alijansi. Dve godine kasnije članstvo u NATO postavljeno je i kao spoljnopolitički cilj zemlje.

Rusija je, s druge strane, poslednjih godina u više navrata ukazivala na aktivnost NATO u blizini zapadnih granica zemlje bez presedana, pri čemu je obrazloženje Alijanse da se time „obuzdava ruska agresija“.

Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog nagomilavanja snaga Alijanse u Evropi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u jednoj od ranijih izjava naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za bilo koga ali da neće nemo posmatrati aktivnosti koje su potencijalno opasne po njene interese.

Kijev gomila snage na granicama Donbasa, Moskva neće dozvoliti propast Luganska i Donjecka. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA