Najnovije

RUSKE SNAGE OSTVARILE VELIKI USPEH U RAKI: Stavili pod kontrolu značajan izvor prihoda, vraćaju narodu oteto

Dana 13. marta ruske snage preuzele su kontrolu nad naftnim postrojenjem al-Tavra.

Ruska vojska u Siriji (Foto: mil.ru)

Postrojenje je smešteno na jugozapadu Rake na severoistoku Sirije.

To se nije dogodilo borbom, već nakon što se iranska milicija Liva Fatemijun povukla sa lokacije.

Rusko vojno pojačanje zajedno sa jedinicama Pete oklopne divizije koju podržava Rusija stiglo je u naftno postrojenje al-Tavra koje proizvodi oko 2.000 barela, izvestili su medijski izvori sa sedištem u sirijskoj regiji Eufrat.

Rusija je takođe 12. marta osigurala gasno polje Tujenen u Raki.

Gasno polje Tujenen, koje su kontrolisali iranski punomoćnici i kojim je upravljao HESCO, proizvodi oko 3 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno, 60 tona domaćeg gasa i dve hiljade barela gasnog kondenzata.

Devet ruskih vojnih vozila i četiri nosača trupa koji su prevozili pripadnike Pete oklopne divizije odvezli su se u naftno postrojenje al-Tavra nakon što se milicija Fatemijun, poravnata sa Iranom, povukla sa lokacije u okviru razgovora postignutih sa ruskim snagama.

Dopisnici "Oka Eufrata", pobunjeničke sirijske novinske agencije, izvestili su o sedam ruskih vojnih vozila i tri nosača trupa koji su prevozili pripadnike Pete oklopne divizije koji su stizali na gasno polje Tujenen.

Nepoznato je da li je i gasno polje uključeno u sadržaj sporazuma.

Ovo je značajan pomak, budući da je Rusija saveznica sa Damaskom. Pre toga je većina sirijske nafte išla u korist Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržava SAD ili raznih turskih opunomoćenika. Iranska kontrola je uvek bila osporavana, podložna stalnim napadima Islamske države i drugih terorista.

Od početka januara, turski punomoćnici koji švercuju naftu iz severoistočne Sirije bili su izloženi neprestanim, teškim napadima, a video snimci žestokih napada nisu retki. Kao takve, snage Damaska i ruska podrška su se aktivnije uključili kako bi deo prihoda vratili sirijskom narodu.

Izrael ponovo napao Siriju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA