Najnovije

MISTERIJA CVIJANOVE SMRTI: "Poneli su se kao da se utopio neki beskućnik"

Na pitanje šta se dogodilo sa Vladimirom Cvijanom, bivšim generalnim sekretarem Predsedništva Srbije i članom predsedništva Srpske napredne stranke Više javno tužilaštvo u Beogradu je, pod pritiskom javnosti, odgovorilo. Međutim, pitanje kako je moguće da se za smrt istaknutog političara i pravnika ne sazna pune tri godine i dalje je bez odgovora.

Vladimir Cvijan (foto: Jutjub)

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana ističe da je neophodno da javnost što pre dobije odgovor na pitanje okolnosti pod kojima je Cvijan preminuo i da se, kako je napomenuo, otkloni sumnja u pogledu njegovog ranijeg života.

– Vladimir Cvijan je bio državni funkcioner, poslanik vladajuće stranke, poznati advokat i prosto je nemoguće da javnost o njemu ne zna apsolutno ništa još od 2014. godine, odnosno od njegovog napuštanja Srpske napredne stranke. Takva misterija stvara zebnju i osećaj straha kod velikog broja ljudi i neophodno je da se što pre otkloni preciznim i istinitim informacijama. To je značajno i zbog očuvanja bezbednosti, dostojanstva i mira njegove porodice kojoj ovaj slučaj sigurno najteže pada, navodi Grbović.

Više javno tužilaštvo je, podsetimo, saopštilo da se Vladimir Cvijan 5. januara 2018. godine utopio. Izveštaj policije i obdukcija isključile su mogućnost krivičnog dela, zbog čega je predmet arhiviran. Cvijan je iz registra advokata zvanično izbrisan u avgustu iste godine, nakon što je Advokatska komora Beograda, na upit Poreske uprave, otkrila da je on preminuo.

Advokat Vladimir Gajić ističe da je krajnje neobično da javnost tri godine nije bila obaveštena o smrti nekadašnjeg generalnog sekretara Predsedništva.

– Iz odgovora tužilaštva ispada kao da su oni njega tretirali kao beskućnika. Radilo se o veoma poznatom čoveku, pa je i krajnje neobično da ceo slučaj ostane van javnosti. Trebalo je objaviti tu informaciju onda kada se i dogodila i na taj način bi se stalo na put sumnjama koje su se sada pojavile, ističe Gajić, dodajući da ostavlja mogućnost da se radi o propustu.

Vladimir Cvijan je početkom prošle decenije u kratkom vremenskom razmaku privukao na sebe veliku pažnju javnosti – najpre kada je 2010. godine napustio Predsedništvo Srbije tvrdeći da poseduje dokaze o nezakonitom reizboru sudija, a potom i 2013. kada je napustio Srpsku naprednu stranku. Te 2010. godine Cvijana je kao novog člana Srpske napredne stranke na konferenciji predstavio zamenik predsednika stranke Aleksandar Vučić. Cvijan je naglasio da mu je to prvi politički angažman i da je siguran da je na pravom mestu. On je istakao da se nada da će mu, posle svega, porodica biti bezbedna. Za Vučića je istakao da ga je upoznao pošto je podneo ostavku u Predsedništvu, dodajući da ih pored prava, vezuje i to što se obojica odavno bave šahom.

Aleksandar Vučić je tom prilikom istakao da obojica vole da igraju kraljev gambit.

– Mi nismo želeli nikome da zadajemo udarac, samo želim da se pohvalim činjenicom da jednog od najboljih srpskih pravnika imam u svojim redovima - rekao je Vučić 2010. godine.

Tri godine kasnije, međutim, odnosi između njih dvojice bili su dosta drugačiji, čemu svedoči i Cvijanova konferencija za medije na kojoj je najavio kandidaturu za predsednika Srpske napredne stranke.

– Moja SNS se pretvorila u sve ono protiv čega smo se borili, kazao je Cvijan i kao najveći problem istakao to što je sve u rukama Aleksandra Vučića. Kako je naveo, „predsedništva SNS su se pretvorila u bilten o tome ko treba da bude uhapšen… neka sudovi i tužilaštva vode računa o tome, a ne stranački organi“. Među ljudima o čijem hapšenju se diskutovalo na sednicama Predsedništva stranke, prema Cvijanovim rečima, bili su i Milan Beko, Mlađan Dinkić, Veroljub Stevanović, Čedomir Jovanović, Dragan Đilas…

Cvijan je takođe isticao i da su se mnogi članovi stranke povukli „jer jedan čovek o svemu odlučuje“. Ilustrujući svoju tezu, naveo je primer Gorana Vesića, koga je upravo Vučić doveo u gradsku vlast.

– U stranci sam već nekoliko godina, a nikada nisam upoznao Sinišu Malog, ko je njega predložio, a vidimo iz medija da je on prijatelj sa jednim čovekom, rekao je Cvijan, dodajući da „to više neće moći“. Svega nekoliko nedelja nakon te konferencije Cvijan je napustio SNS. Tom prilikom je u otvorenom pismu istakao da se u tu partiju učlanio jer je verovao u program i ideju da nikada više neće jedan čovek vladati Srbijom.

– Umesto toga, dobili smo stranku koja u većini gradova ima po više razjedinjenih odbora, smenjeni su ili po hitnom postupku izbačeni iz SNS svi koji su se usprotivili volji jednog čoveka. U kampanji smo mnogo toga obećali i skoro ništa nismo ispunili, ocenio je on.

Nakon odlaska iz SNS-a 2013. godine, Vladimir Cvijan je postao predsednik malo poznate Republikanske stranke, i aktivno počinje da se bavi advokaturom. Između ostalog zastupao je Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, Ivana Pavlovića Ikera, vlasnika „Jugoagenta“ Milana Marjanovića i Dušana Borovicu, vlasnika „Borovica transporta“. Nedugo nakon toga, on se povukao iz javnog života, a povremeno su se pojavljivale neproverene informacije da živi u inostranstvu.

Očekuje se da Vučić objavi lažno oproštajno pismo Vladimira Cvijana, opširnije OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA