Najnovije

SUKOB NEMAČKE VLADE I LEKARA ZBOG RUSIJE! Žele da okrive Moskvu za trovanje Navaljnog

Nemačka vlada saopštila je danas da je potvrđeno da je Aleksej Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim otrovom iz novičok grupe.

Aleksej Navaljni (Foto: RIA)

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert saopštio je da je vlada zamolila Organizaciju za zabranjeno hemijsko naoružanje za tehničku pomoć u analizi uzoraka Navaljnog, i da su danas stigli rezultati analize iz dve referentne laboratorije.

Rezultati se slažu sa rezultatima koje su već uradile specijalne laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Time je ponovo, jasno dokazano, da je Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim borbenim sredstvom novičok grupe. Ta supstanca od strane Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja do sada nije zvanično uvrštena u njihovu listu - objasnio je Zajber, a prenosi Tanjug.

Vlada trenutno analizira detaljan stručni izveštaj analize, a kod planiranog prosleđivanja ili objave ključnu ulogu imaće procena rizika proliferacije.

Ne sme znanje o opasnoj supstanci dospeti u pogrešne ruke, podvukao je on. Nemačka vlada ponovila je zahtev Rusiji da se izjasni o ovim događajima.

Svaka upotreba hemijskog naoružanja predstavlja značajni prestup koji ne sme ostati bez posledica, poručio je Zajbert.

Ni nemački lekari nisu našli novičok?
Sa druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da čak ni nemački doktori, koji su lečili Navaljnog u bolnici u Berlinu, nisu pronašli smrtosnu supstancu novičok.

Lavrov je još jednom ponovio stav zvaničnog Kremlja da Rusija želi da sazna šta se desilo sa Navaljnim.

Podsećanja radi, do incidenta je došlo 20. avgusta, kada je ruskom opozicionaru pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu. Pošto mu je stanje bilo loše, avion je vanredno sleteo u grad Omsk gde je hitno prebačen u tamošnju bolnicu. NJegove pristalice su i tada smatrale da je otrovan, a 22. avgusta on je preven u kliniku Šarite u Berlinu, gde je bio lečen.

Zvanični Berlinu u nekoliko navrata okrivio je Rusiju da je otrovala Navaljnog novičokom, a Kremlj je to demantovao, istakavši da za to nema dokaza.

Navaljni optužio Putina da ga truje, Kremlj mu nije ostao dužan: U sve umešali i CIA

Ruski opozicionar kazao je u intervjuu za "Der Spiegel" da ruski predsednik Vladimir Putin stoji iza napada na njega. Kremlj je demantovao na ove navode, istakavši da postoje informacije da Navaljni sarađuje sa CIA.

Poruku Asada celom svetu pročitajte OVDE!

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA