Najnovije

TAJNI PREGOVORI SKORO SPASILI GADAFIJA: Norveški diplomata otkrio važne detalje o prvim danima rata!

Novi izveštaj britanskog lista "The Independent" otkrio je sadržaj tajnih pregovora koji su pokojnom libijskom lideru Moameru Gadafiju mogli spasiti život od sudbine koju je doživeo i izbeći haos koji je usledio.

Moamer Gadafi. (Foto: Jutjub)

Britanski list navodi da su pregovori iz 2011. godine mogli da približe svet mirnom rešavanju libijske krize, napominjući da su se dve strane u pregovorima, i vlada i opozicija, složile oko predloga kojim se predviđa da se Gadafi, koji je vladao Libijom 42 godine, odrekne vlasti i napusti politiku, pod uslovom da se institucije nastave.

Novine su izvestile da su pregovori propali, što je na kraju dovelo do Gadafijevog hvatanja i pogubljenja od strane pobunjeničkih boraca u blizini obalnog grada Sirta.

Bivši norveški ministar spoljnih poslova Jonas Store, koji je posredovao u pregovorima, optužio je Francusku i Britaniju da su se protivile pregovaračkom rešenju i rekao je da je "osećao da način razmišljanja u Londonu i Parizu nije imao prostora za stvarno razmišljanje o diplomatskoj opciji".

- Da li su Francuska i Britanija bile voljne da pogledaju nešto izvan vojnih rešenja? Žiri još uvek nije izašao - rekao je on za "The Independent."

- Da je u međunarodnoj zajednici postojala spremnost da se tim putem krene s određenim autoritetom i predanošću, verujem da bi moglo biti prostora za postizanje manje dramatičnog ishoda i izbegavanje propasti libijske države - nastavio je on.

Store, koji je sada lider opozicione Laburističke stranke u Norveškoj, u intervjuu za novine nagovestio je da je tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton bila željna pregovora, ali Francuska i Britanija nisu bile zainteresovane.

- Da je postojala volja da se to učini mogla je da se stvori neka vrsta prekida vatre u vojnoj kampanji koja bi diplomatama omogućila rešavanje problema - rekao je Store.

- Ali vojna operacija je već trajala osam nedelja, dinamika na terenu se menjala i iskreno govoreći, volje za okupljanjem iza takvog procesa nije bilo - naglasio je on.

Store je dodao da su dvojica visokih norveških zvaničnika bila u predsedničkoj palati u Tripoliju sa Saif al-Islamom kada je u NJujorku izdata rezolucija Ujedinjenih nacija i da je bilo neophodno da požure i napuste Libiju preko granice sa Tunisom, jer je to bio datum prvog NATO udara na Libiju.

Severna Koreja "raskrstila" sa azijskom državom, Amerika glavni krivac! Više o tome OVDE.

Izvor: The Independent

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA