Najnovije

ZA I PROTIV POLICIJSKOG ČASA: Zašto ju je Krizni štab predložio i zašto mera još nije usvojena?

Na jučerašnjoj konferenciji za medije posle sednice Kriznog štaba javnosti se obratio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković navodeći da je predlog medicinskog dela Kriznog štaba da se uvede policijski čas.

Krizni štab (Foto: srbija.gov.rs)

Kako je objasnio, njihova želja je da se spreči mogućnost svih kontakata, tako što će se uvesti policijski čas, odnosno tako što će se proglasiti vanredno stanje.

Prema njegovim rečima, to je jasan zahtev zbog opterećenja zdravstvenog sistema i zbog toga što se situacija negativno odražava na vakcinaciju.

- Moramo gledati i druge aspekte i naći najbolje rešenje. Nama je u ovom trenutku najveći problem da uspešno sprovedemo vakcinaciju, jer ukoliko imamo povećan broj obolelih, mi ne možemo da vakcinišemo ljude. To je ono što nam je sada ključni strateški cilj u predstojećem vremenskom periodu - da se nastavi vakcinacija koja ide dobro - rekao je navodeći dva razloga iz kojih kao lekar razume predlog medicinskog dela Kriznog štaba.

U vezi sa popunjenošću kapaciteta bolnica i vraćanju u kovid sistem rekao je da kapaciteti ipak nisu popunjeni.

- Na teritoriji Beograda Batajnica još nije u punom kapacitetu. Ista je situacija u Kruševcu. Ukoliko vam se povećava broj obolelih, ljude morate hospitalizovati, povećavaće se broj ležećih pacijenata. Već sutra ide posebna ekipa iz Ministarstva zdravlja u Vranje - rekao je.

A u vezi sa razlozima protiv uvođenja policijskog časa, rekao je da se mora misliti na ekonomiju, ali i na socološki i psihološki uticaj na društvo.

- Moramo voditi računa o javnom zdravlju i o tome kako ćemo kao država uspeti da podnesemo eventualno novo zatvaranje, ne samo ekonomski nego i socijalno i psihološki - rekao je.

O predloženim merama će odluka tek biti doneta, rekao je Gojković, navodeći da ne može da precizira kada tačno.

Kako je bilo prošlog proleća?

Samo tri dana po proglašenju vanrednog stanja 15. marta na snagu je stupio policijski čas, odnosno zabrana kretanja. Kretanje je u potpunosti zabranjeno svim osobama starijim od 65 godina u gradskim sredinama, i osobama starijim od 70 godina u seoskim područjima. Tada je uveden i policijski čas za sve ostale koji je važio od 20 časova uveče do 5 sati ujutru, svim radnima danima i vikendom.

Nekoliko dana kasnije policijski čas u Srbiji je produžen, pa je trajao svim danima od 17 do 5 sati ujutru. Tada je zabranjeno i okupljanje u parkovima, na javnim površinama i rekreacija na otvorenom.

Vremenom, policijski čas je kraćen, tako da je u dane vikenda bio 24-časovni, dok je najduži policijski čas u trajanju od 84 sata održan za Vaskrs. Počeo je u petak u 17 sati i trajao do utorka u 5.00.

Vanredno stanje ukinuto je 6. maja.

Vučić opet hoće sve da nas zatvori, moraćemo na ulicu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA